Appingedam: Ontmoetingshuis weer gestart

Begin maart kwamen alle activiteiten ineens stil te liggen door het Coronavirus, zo ook Het Ontmoetingshuis in Appingedam. De plek waar mensen met ouderdomsvergeetachtigheid of lichte dementie en hun mantelzorger(s) elkaar weten te vinden voor een praatje, voor steun maar ook voor advies. Het is dan ook belangrijk dat Het Ontmoetingshuis weer van start is gegaan.

Annet Topelen: “De periode van de lock-down heeft vaak geen goed gedaan. Na de sluiting nam de eenzaamheid onder (dementerende) ouderen en de overbelasting van hun mantelzorgers toe. Het is belangrijk dat thuiswonende mensen met vergeetachtigheid en/of hun mantelzorgers weer een plek hebben om naar toe te gaan. Het Ontmoetingshuis is ook de plek voor mensen die zich wel eens eenzaam voelen en graag nieuwe mensen wil leren kennen.

Iedere woensdagochtend is Het Ontmoetingshuis geopend van 9.30 uur tot 11.30 uur. Tijdens deze ochtenden realiseren de vrijwilligers samen met de bezoekers een gezellige ochtend. Iedereen kan hier terecht voor een kopje koffie, gewoon een krantje lezen of samen activiteiten ondernemen. Ook is het de plek waar mantelzorgers steun vinden bij elkaar en ervaringen uitwisselen. Regelmatig zijn Nienke Puts, casemanager Dementie bij De Hoven en Annet Topelen sociaal werker bij ASWA-Welzijn aanwezig ter ondersteuning. Bij hen kunt u terecht voor informatie en advies over gezondheid en welzijn.

Nienke Puts: “Wanneer de diagnose dementie is vastgesteld zijn er allerlei vragen en ervaren mensen vaak problemen in hun dagelijks leven. Het kan helpen om mensen te ontmoeten die dit ook meemaken. Hoe ga ik om met mijn geheugenproblemen? Wat kom ik in de nabije toekomst tegen?”. Voor al die vragen kunt u terecht in Het Ontmoetingshuis.

Sinds kort heeft Appingedam het certificaat Dementievriendelijke gemeente ontvangen. Bij het vormgeven van een dementievriendelijke gemeente is het belangrijk dat er voldoende kennis is over dementie en het omgaan met dementerenden en hun mantelzorgers. Vanuit dit oogpunt organiseert Het Ontmoetingshuis een aantal voorlichtingsbijeenkomsten met thema’s over: Mantelzorg, Langer zelfstandig wonen, de Notaris (wat moet er geregeld worden) en Ik verhuis naar een verpleeghuis, wat nu?

Binnenkort is de eerste voorlichting. Tijdens deze ochtend geeft Nienke Puts voorlichting over dementie. Aan bod komt: wat is dementie, hoe herken ik het, veranderend gedrag en hoe ga ik om met iemand die dementie heeft?

I.v.m. coronamaatregelen is opgave noodzakelijk voor zowel de inloopochtenden als de voorlichtingsbijeenkomst Dementie.

Opgave kan via ASWA-Welzijn tel: 0596-623315 of via mail a.topelen@aswa-welzijn.nl

Wilt u meer informatie over Het Ontmoetingshuis? Neem dan contact op met Annet Topelen, sociaal werker bij ASWA-Welzijn via 0596-623315 of mail naar: a.topelen@aswa-welzijn.nl

U kunt ook contact opnemen met Nienke Puts, casemanager dementie, tel: 06-10260386 of n.puts@dehoven.nl

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter