Aziatische hoornaar trekt naar het Noorden

Bioloog Rick Schutter uit Siddeburen

De Aziatische hoornaar zal steeds verder oprukken naar het Noorden, denkt wespenbestrijder en bioloog Rick Schutter uit Siddeburen. ,,Dit jaar is hij voor het eerst in de provincie Groningen gesignaleerd. Er zijn meldingen gedaan uit Groningen en Wedde op waarneming.nl. Ik verwacht wel dat ze verder oprukken bijvoorbeeld richting Duitsland en Denemarken.” Waarschijnlijk zal hij dus ook in Midden-Groningen waargenomen gaan worden binnen afzienbare tijd.

De Europese hoornaar is de grootste van de twee soorten hoornaars, die momenteel voorkomen in Nederland. ,,De Europese hoornaar heeft een rodegloed op het hoofd en borststuk en is zo’n drie a vier centimeter groot. De Aziatische hoornaar is overwegend zwart en heeft gele poten en is ruim een centimeter kleiner. De Europese hoornaar hoort hier thuis. Hij is veel voorkomend ook in andere delen van Europa. De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die ooit hier is terechtgekomen en nooit meer is weggegaan. Hij is vanuit China in Zuid-Europa terechtgekomen rond 2004. Hij heeft zich daar gevestigd en trekt als een deken naar het Noorden. In 2015 is de eerste waargenomen in België en 2017 in Nederland.”

,,De Aziatische hoornaar kan hele bijenvolken uitroeien. In tegenstelling tot de Europese hoornaar, blijft de Aziatische hoornaar bij de ingang van een bijenkast vliegen. Als de foeragerende bijen terugkomen bij de kast, dan pakt hij ze. Bij de bijen die nog in de kast zitten ontstaat een stresslevel en die durven de kast niet meer te verlaten. Hierdoor komt er steeds minder voedsel naar binnen en verzwakken de bijen. Uiteindelijk kan hiermee een heel bijenvolk sterven.”

,,Bijen zijn ontzettend belangrijk voor het bestuiven van allerlei planten. Op sommige plekken in Azië moeten mensen al zelf alles bestuiven, omdat er geen bijen zijn. Daarom is het belangrijk de Aziatische hoornaar veel actief te lokaliseren en te bestrijden. Daar heb je leuke methodes voor. Denk aan een ‘wiekpot’. Je neemt bijvoorbeeld een jampotje en daar doe je bier, wijn en suiker in. Je maakt een gaatje in het deksel en doet er een soort van lontje in. Dit trekt de Aziatische hoornaar aan. Als je ze dan ter plekke identificeert kun je ze gaan volgen en lokaliseren. Daarmee kan het nest in een zo vroeg mogelijk stadium bestreden worden. Ze kunnen twee nesten in het jaar hebben, een primair en secundair nest. Het lastige is dat een secundair nest van  de Aziatische hoornaar altijd hoog in de bomen tussen de takken zit, waar bijna niet bij te komen is.”

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl