Regio Nieuws!

Product van Mediagroep Midden Groningen

Hoofdweg 99A

9628 CL Siddeburen

(0598) 423200

info@middengroningennieuws.nl

Radio+TV+Internet

Altijd Regio Nieuws!

Bedum: Afscheid nemen van partnergemeenten

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Inwoners van de gemeente Bedum die contacten hadden of hebben met de buitenlandse partners AmtPeitz en Zbaszynek kunnen op zondag 23 september afscheid nemen van vertegenwoordigers van die gemeenten. Dan wordt in het Trefcentrum Bedum een ontbijtbijeenkomst gehouden.

De officiële banden met de Duitse en Poolse partner eindigen per 1 januari 2019. Bedum gaat dan, samen met De Marne, Winsum en Eemsmond, op in de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Afgevaardigden zijn uitgenodigd voor het laatste formele bezoek aan de gemeente Bedum. Tijdens dat weekend vindt ook het tweejaarlijkse festival Mooi Bedum plaats. Foto: Bedum aanwezig in Amt Peitz voor het Fischerfest en voor de dagen van Zbaszyneck.

Achtergrond internationale banden

Bedum onderhoudt sinds 1992 officiële banden met de West-Poolse gemeente Zbaszynek. Met AmtPeitz, gelegen nabij de Pools-Duitse grens in de buurt van de stad Cottbus, werden in 2003vriendschappelijke betrekkingen aangegaan. Tussen Bedum en de buitenlandse partners ontstonden naast bestuurlijke vooral veel particuliere contacten. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 bestond in gemeenten in de voormalige Oostbloklanden grote behoefte aan westerse kennis en know-how op het gebied van onder meer bestuur en lokale economie. De Bedumer gemeenteraad besloot indertijd de helpende hand te gaan bieden en uiteindelijk rolde Zbaszynek als partner uit de bus. De banden met AmtPeitz werden aangegaan omdat Zbaszynek daarmee een vriendschapsband had.

Aanmelding ontbijtbijeenkomst

De bijeenkomst in het Trefcentrum is toegankelijk voor Bedumers die nu of in het verleden contact hadden met personen of organisaties in de beide gemeenten. Zij kunnen op 23 september van 9.00 tot 10.30 uur aanschuiven voor een ontbijt met de buitenlandse gasten. Belangstellenden kunnen zich vóór 17 september melden via: secretariaat@bedum.nl. Namens de gemeente Zbszynek zijn in elk geval burgemeester WieslawCzyczerski, zijn echtgenote en raadsvoorzitter Jan Mazur en diens vrouw aanwezig. De Duitse delegatie bestaat uit onder meer Amtsausschussvorsitzende Karin Kallaukeen de burgemeesters Harald Groba en Fritz Woitow.

Bedumse delegatie die tijdens het Fischerfest heeft deelgenomen aan de optocht met 60 Voertuigen.
Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter