Borg Welgelegen druk bezocht

De Open monumenten dagen in Midden-Groningen werden onlangs druk bezocht. Zo waren wij bij Borg Welgelegen in Sappemeer, bij Raamvertelling ‘Rengers Verraad’ van de Stichting Historisch Vertellen, waar bezoekers de voorstelling gratis kon bijwonen. De voorstelling duurde ongeveer een uur en vond plaats in Borg Welgelegen te Sappemeer. Voor de voorstelling en na de voorstelling liepen de mensen van deze theater groep in klederdracht (17 eeuws kostuums) in de mooie borg en de vernieuwde borg tuin. Rengers Verraad’ werd uitgevoerd door vijf vertellers in wisselende samenstelling. Zo spraken wij o.a. met de Borgvrouw, Willem Anna Rengers-Lewe,  echtgenote van Osebrandt,  Armoedige muzikanten uit 1672 over de voorstelling. De aanwezigen vonden het prachtig om zo’n stukje geschiedenis van hun eigen streek te zien en te beleven.

Geschiedenis: Osebrand Johan Rengers zoon stierf in 1681 of 1682, waarna de Fraeylemaborg overging op zijn broer Evert. Mr Henric Piccardt, die in 1680 was getrouwd met Osebrandts dochter Anna Elisabeth, werd voogd over Evert. Omdat Evert in 1690 zijn bezittingen wegens schulden moest verkopen kocht Piccardt de borg met annexen en landerijen voor 47.000 gulden. Hij had hiervoor geld geleend van de koning-stadhouder in de vorm van een hypotheek op de Fraeylemaborg.

Verder spraken wij met 2 leden van Odd Fellows, Ruud Wulders en Jan Otto, die vertelden over hun maatschappelijke betrokkenheid bij diverse projecten in Midden-Groningen. Daarvoor komen ze elke woensdag bij elkaar in Borg Welgelegen. Zo zitten zij o.a. in het bestuur van  speelgoedbank Amalia en ondersteunen en financieren de stichting, middelbaar onderwijs, lager beroeps onderwijs, sturen ook mensen op vakantie. Dit om te bijdragen aan een  beter en vrolijker maatschappij, aldus Jan Otto.

 

 

Deel naar jouw media!