‘Stichting de Toverboom’ in Hoogezand houdt zich bezig met kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een grote afstand tot de maatschappij. Door hen te ondersteunen en te begeleiden, probeert de Toverboom de desbetreffende kinderen en jongeren het gevoel te geven dat ze ertoe doen. Maar ook de ouders, worden hierin meegenomen.
Ongeveer acht jaar geleden kwam de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer met ‘‘De Vonk van Hoogezand-Sappemeer’, een initiatief vanuit de gemeente om burgers te stimuleren zich in te zetten voor een betere leefomgeving. Rebecca Albers, ‘founder’ en leidinggevende van ‘Stichting de Toverboom’ heeft toen haar idee voorgelegd: ‘’Ik had dit al wel langer in gedachten. We zaten niet bij de eerste drie, die een zak met geld kregen en hun project mochten uitwerken. Maar we zaten wel bij de laatste tien, dat was voor mij toch een motivatie om te kijken hoe we dit idee verder konden laten ontwikkelen.’’ De desbetreffende doelgroep waarop de organisatie zich is gaan richten, heeft voornamelijk te maken met de hoge cijfers in de gemeente Midden-Groningen omtrent de armoedegevallen en de intergenerationele armoede. ‘’Dan kan je twee dingen doen, of je gaat je alleen maar richten op de ouders, of je gaat preventief heel vroeg beginnen met de kinderen, om te proberen die intergenerationele cirkel te doorbreken.’’ aldus de leidinggevende van de Toverboom.
In wijkcentrum ‘De Badde’ in Hoogezand kon Rebecca gebruik maken van een lokaal, om haar project in te starten. ‘‘Al gauw merkte ik dat ik baas wilde zijn over mijn eigen vleugels, dus zijn we toen solo gegaan. Kort daarop zijn we een stichting geworden. Wanneer je als bewonersinitiatief financiële middelen wil ontvangen, moet je een rechtsvorm zijn.’’ legt Rebecca uit.
Zeven jaar geleden begon de Toverboom eerst met twee ‘spelmiddagen’ in de week, maar al snel kwamen ze erachter dat er tóch wat meer behoefte lag. Waardoor het project ‘Second Home’ is opgericht; een ‘bijzondere’ naschoolse dagbesteding, waarmee geprobeerd wordt om kinderen tot ontwikkeling te laten komen. Maar wat echter óók bijdraagt aan het opvoeden van kinderen, waarmee de ouders wordt geleerd, hoe grenzen te stellen. Op de ‘Second Home’ zitten momenteel tussen de 13 en 17 kinderen. Daarnaast organiseert de stichting ook andere acties, zoals bijvoorbeeld ‘de Sinterklaasacties’, waarbij zo’n 150 kinderen een zak met cadeautjes krijgen.
‘’Het werk is heel uitgebreid. Er zijn een aantal gezinnen waarbij we intensief betrokken zijn en die we helpen om de juiste relatie te krijgen met de systeemwereld’, legt Rebecca Albers uit.
Inmiddels is ‘Stichting de Toverboom’ nu bijna twee jaar een algemene voorziening, daar mee wordt bedoeld dat zij vrij toegankelijk zijn voor iedereen in de gemeente Midden-Groningen. De kinderen en jongeren, die aankloppen voor hulp, hoeven daarvoor niks te betalen. ‘Jongeren kunnen hier gewoon aankloppen als ze hulp nodig hebben met bijvoorbeeld school of instanties. Ze zijn gewoon welkom en wij proberen ze te helpen, maar niks moet.’’ benadrukt Rebecca.
De stichting in Hoogezand heeft nu een ruimte van 80m2, maar verwacht binnenkort naar een ruimte van 300m2 te gaan. Dit biedt perspectief en een positief vooruitzicht voor de Toverboom: ‘‘We kunnen dan weer herstarten met bijvoorbeeld het samen eten en samen koken. Daarnaast hebben we net een donatie gehad voor de aanschaf van allemaal nieuwe naaimachines.’’ aldus de oprichtster. Het plan ligt klaar om doormiddel van deze donatie, een start te gaan maken met het aanleren van hoe je kleding verstelt.