Feiten en fabels over Midden-Groningen

Waarom staat er een 9 meter hoog beeld van Vladimir Lenin in Tjuchem? Wie mengde gif door de boter van het echtpaar Huisman in Overschild? En waarom zijn de deurtjes van de kerk in Siddeburen dichtgemetseld? In het boek Mythisch Groningen II geeft auteur en filmmaker Sander Blom daar antwoorden op.

Tour door de provincie

Op zaterdag 29 juni hield de auteur een tour door de provincie Groningen, waaronder bij het beeld van Vladimir Lenin in het dorp Tjuchem. “Ik kan de boekpresentatie wel in een boekhandel houden in de stad, maar het is natuurlijk veel leuker omdat te doen op de plekken die ook beschreven staan in het boek. Daarnaast kan ik met de mensen uit de dorpen in gesprek wat weer leid tot meer leuke verhalen.”

Historie van het beeld Lenin

Het beeld van Lenin zwerft al jaren door de provincie Groningen. Het standbeeld komt oorspronkelijk uit Merseburg, een stad in de buurt van Leipzig, in de voormalige DDR. Na de Duitse eenwording, heeft het stadsbestuur in 1991 het standbeeld van zijn centrale plek verwijderd en opgeslagen in een lege vliegtuigbunker. Dit beeld is in 1997 door ondernemer Henk Koop gekocht en geïmporteerd naar het Groningse dorpje Tjuchem.  Auteur Sander Blom komt zelf uit Winschoten en wist daarom dat het beeld in Bad Nieuweschans had gestaan. Dat wekte de interesse van de auteur en hij besloot dit verhaal mee te nemen in zijn tweede deel van het boek Mythisch Groningen.

Waar is het boek te vinden?

Het boek is via diverse sites online te koop, maar Sander Blom benadrukt dat hij het erg zou waarderen als mensen het in hun eigen lokale boekwinkel kopen. “Op die manier steunen we ook de lokale ondernemers” verklaart Blom.

Kijk hieronder de video:

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl