Tijdens de raadsvergadering op 21 december zijn de gemeentelijke heffingen voor 2024 vastgesteld. De belangrijkste heffingen voor gemeenten zijn de onroerend-zaak-belasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing, die tezamen de woonlasten vormen.
OZB
De OZB stijgt komend jaar met 5.1%. Aanvankelijk lag er een voorstel voor een 10% verhoging. De reden is dat de OZB (een percentage van de WOZ-waarde van een pand) gekoppeld is aan de Consumenten-Prijs-Index (CPI) en de inflatie in het peiljaar 2022 zeer hoog lag. Echter, tijdens de raadscommissievergadering op 9 november zijn alle fracties op initiatief van Jan Velthuis van GBMG tot een amendement gekomen waarin de OZB-verhoging tot 5.1% is beperkt (lees ook: https://www.middengroningennieuws.nl/ozb-van-10-naar-5-2/).
Afvalstoffenheffing
De afvalstoffenheffing stijgt lichtelijk. Al meerdere jaren is de heffing niet kostendekkend. Voor 2024 wordt de kostendekking geraamd op 82%. Drie jaar geleden stelde de raad voor om de afvalstoffenheffing voor vier jaar lang stapsgewijs jaarlijks met 5% te verhogen. Daarnaast wordt het vastrecht van de heffing verhoogd met 10 euro en stijgen de tarieven voor afval-aanbrengpunten met 10%.
Rioolheffing
De rioolheffing blijft staan op 190 euro. Wel wil de gemeente meer gestalte geven aan het principe ‘de vervuiler betaalt’. Zo wordt voor het nieuwe Water-rioolprogramma (WRP), dat in februari 2024 wordt gepresenteerd aan de raad, 200 duizend euro gewonnen uit heffingen van grootverbruikers.
Gemiddeld huishouden
Voor een koopwoning met een gemiddelde WOZ-waarde en een gemiddeld afvalaanbod zullen de drie bovengenoemde heffingen optellen tot ruim 1000 euro (OZB 571 euro; afvalstoffenheffing 269 euro; rioolheffing 190 euro). Dit is een stijging van 55 euro ten opzichte van 2023.
Leges
De opbrengsten van leges zijn vooralsnog moeilijk in te schatten. Door de intrede van de nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen per 1 januari 2024 verandert de vergunningverlening op het gebied van bouw en milieu. Belangrijke wijzigingen betreffen de introductie van legesheffing op milieubelastende activiteiten en het vervallen van de technische toets op bouwkwaliteit. Wat dit zal doen met het aantal vergunningaanvragen zal in de loop van 2024 moeten blijken.