Harkstede wil af van gevaarlijke Hoofdweg

De Hoofdweg in Harkstede, Scharmer, Kolham, Woudbloem en Lageland is een gevaarlijke straat, de gezamenlijke dorpsbelangen organisaties hebben om de situatie te verbeteren een aantal plannen gemaakt. Er steken dagelijks fietsers over, waarvan veel kinderen die van school of sport naar huis gaan. In combinatie met automobilisten die ruim boven de maximale toegestane snelheid rijden, kan dit voor enorme gevaarlijke situaties leiden.

Vanuit Harkstede, Scharmer, Kolham en Woudbloem is de werkgroep verkeersveiligheid van de vier dorpen actief. Het dorp Lageland waar de Hoofdweg ook door loopt is een eigen werkgroep actief. De onveilige situatie is sinds de groei van de wijk Meerstad, die aan de westkant van Harkstede ligt verergerd. Al jaren probeert men een oplossing te bedenken voor de overlast, die de weggebruikers veroorzaken. Ook de gemeente Midden-Groningen is zich bewust van de onveilige situatie. De gezamenlijke dorpen hebben zogenaamde dorpsbudgetten van de gemeente, daar vallen dit soort zaken buiten. De gemeente heeft daar in haar prioriteiten geen budget voor beschikbaar, aldus Fransien Haagsma van Dorpsbelangen Scharmer.

De gezamenlijke belangenorganisaties hebben een plan gepresenteerd om op meerdere plekken veilige oversteekplekken te realiseren voor fietsers en voetgangers. Het dorp kwam met het idee om verschillende oversteekpaden aan te leggen om de kinderen een plek te bieden waar ze veilig kunnen oversteken. Deze plannen worden opgenomen in een dorpsvisie en bij de gemeente neergelegd. Daarmee hoopt het dorp op budget om deze plannen te gaan realiseren. De werkgroepen blijven actief bezig met de problematiek de komende tijd. Wethouder Ploeger van de gemeente Midden-Groningen heeft aangegeven dat het college hier serieus naar gaat kijken.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl