Het Hogeland: Burgemeester Bolding: ‘Een historisch moment in het plaatselijk bestuur’

Op 1 januari gingen de voormalige gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum op in de nieuwe gemeente Het Hogeland. Dan is het zaak om zo snel mogelijk te regelen dat de nieuwe gemeente ook een bestuur heeft. De eerste raadsvergadering van Het Hogeland vond plaats op 2 januari in de verbouwde raadszaal in Uithuizen. Het werd een feestelijke vergadering, waarin de burgemeester, de raadsleden, de griffier en de wethouders werden geïnstalleerd. Verder stonden twee pakketten met verordening op de agenda: één over de vergaderstructuur en werkwijze van de gemeenteraad en één over praktische zaken waar een gemeente niet zonder kan.

Het werd een vergadering vol toespraken, het afleggen van de eed of de belofte, bloemen, bedankjes en felicitaties, maar Henk Jan Bolding, de nieuwe burgemeester, begon serieus. Hij is geschrokken van het vandalisme en de overlast tijdens de jaarwisseling, ook op Het Hogeland. “Ik kan er maar niet aan wennen. Ik vind dat de hulpdiensten veel dank verdienen voor hun inzet op oudejaarsavond.” Commissaris van de Koning René Paas was duidelijk in zijn nopjes met de naam van de nieuwe gemeente. “Eén van de irritantste dingen van gemeentelijke herindelingen is dat het leidt tot onbegrijpelijke namen. Gelukkig is er ook Het Hogeland. Dat is al eeuwenlang een begrip in onze provincie.” En dat is terecht, want “je voelt de geschiedenis in het landschap.” Paas kent Henk Jan Bolding goed vanuit de Provincie. “Hij kan de wedstrijd lezen als geen ander. Hij wordt ook landelijk ingezet voor ingewikkelde klussen. Ik deel het enthousiasme van de vertrouwenscommissie, dus ik heb hem benoemd.” Dat de burgemeester, die in Glimmen woont, buiten de miljoenenprijzen van de Postcodeloterij was gevallen, is, vindt de Commissaris, eigenlijk wel eerlijk, want “met Het Hogeland heeft hij al een lot uit de loterij.” Een burgemeester is pas in functie als hij zijn ambtsketen draagt. Die werd hem overhandigd door GerkeKersaan (Gemeentebelangen), de nestor van de raad. Vervolgens installeerde de burgemeester de nieuwe raadsleden. “U staat allemaal voor het gemeenschappelijk belang van de inwoners van deze gemeente. Dit betekent, zeker in de eerste periode, hard werken.” Een gemeenteraad kan niet zonder griffier. Pieter Norder werd bij acclamatie benoemd. En een raad kan ook niet zonder vergaderstructuur en reglement van orde. Deze stukken en een aantal bijbehorende voorstellen werden zonder veel discussie vastgesteld. Wel drongen enige fracties aan op regelmatige evaluatie en zo nodig aanpassing van de regelingen. Zoals Roelf Torringa (Gemeentebelangen) het verwoordde: “Ex Undis (‘uit de golven’) gaat niet vanzelf. Dat geldt ook voor de regelingen die we vaststellen.”

Voor de griffie werd het personeelsbudget vastgesteld. Anne Marie Smits (GroenLinks) informeerde wat er onder het personeelsbudget valt. Burgemeester Bolding: “Het gaat om alle kosten.” Hij stelde voor om de personele kant te bespreken op het volgende fractievoorzittersoverleg. Eltjo Dijkhuis (Gemeentebelangen) gaf een korte toelichting op het coalitieakkoord ‘Eenheid in verscheidenheid’. Het is een akkoord op hoofdlijnen. De nieuwe gemeente staat voor de nodige uitdagingen en het is vanzelfsprekend de bedoeling dat de herindeling meerwaarde oplevert. Het akkoord is niet dichtgetimmerd. Er is ruimte voor inbreng van alle partijen die in de raad zijn vertegenwoordigd. “Het zal niet altijd eenvoudig worden, maar wij hebben het volste vertrouwen dat we samen uit zullen komen.” De coalitie, bestaande uit Gemeentebelangen, CDA, ChristenUnie en de PvdA, heeft vier full time wethouders voorgedragen: EltjoDijkhuis (GB) , Kristel Rutgers (CDA), Harmannus Blok (ChristenUnie) en Mariette de Visser (PvdA). Er wordt schriftelijk gestemd. Na de telling blijkt dat alle vier kandidaat wethouder 29 stemmen achter zich hebben gekregen, met andere woorden: ze zijn unaniem gekozen. Tenslotte stelt de raad een aantal verordeningen vast. Een aantal raadsleden vraagt of ze nog iets hebben in te brengen en wat er met de aanbevelingen gaat gebeuren. Burgemeester Bolding legt uit dat alle verordeningen later opnieuw ter discussie kunnen worden gesteld, “als u daar behoefte aan hebt.” Hij sluit de vergadering. Het feliciteren kan beginnen. (bijdrage: Lammert Zuiderveld).

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl