Op woensdag 28 november is het gemeentewapen voor Het Hogeland openbaar gemaakt in de Raadsklankbordgroep (een afvaardiging van raadsleden uit de vier BMWE-gemeenten). De stuurgroep herindeling BMWE heeft heraldisch tekenaar Piet Bultsma gevraagd een ontwerp voor dit gemeentewapen te maken. Met input van een vertegenwoordiging van de historische verenigingen en de burgemeesters van de vier gemeenten is er een ontwerp tot stand gekomen. De stuurgroep herindeling BMWE heeft dit ontwerp unaniem goedgekeurd. Ook de Hoge Raad van Adel heeft positief geadviseerd. Ook al moet het gemeentewapen nog bij Koninklijk Besluit worden verleend, het kon al wel aan de buitenwereld worden getoond.
Uiterlijk
Het wapen bestaat voornamelijk uit de kleuren blauw en groen. In het blauwe gedeelte staat op een groene gewelfde grasgrond een stappend paard met een goudkleurige, aanziende ruiter met in zijn rechterhand een lans met daaraan een vaan met drie rechthoekige slippen. Achter de ruiter zit een dame in amazonezit; ze heeft haar rechterarm op zijn rechterschouder en haar linkerarm in haar zij. Beiden zijn middeleeuws gekleed. Linksboven staat een zevenpuntige ster. In het gras zijn twee gouden, schuingekruiste tarwearen zichtbaar. Het schild is gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren.
Toelichting op het gemeentewapen
Het grondgebied van de vier gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond beslaat nagenoeg het grondgebied van het vroegere Ommeland Hunsingo. Daarom is ervoor gekozen om aansluiting te zoeken met het oude wapen van Hunsingo, dat teruggaat op het zegel uit de 13e eeuw. Eén of meer personen te paard, vergezeld van dieren en hemellichamen vormen een opvallend element in de wapens van dit gebied. Dit was in de 14e en 15e eeuw een streekgebonden wapenbeeld, waarvan de betekenis nog steeds niet duidelijk is, maar wel opvallend voor dit gebied. Daarnaast is er voor gekozen om de kleuren groen en blauw te gebruiken: blauw als een verwijzing naar de altijd hoge (blauwe) luchten en de Waddenzee. De groene gewelfde schildvoet verwijst naar de wierde en naar de naam van de nieuwe gemeente. De twee gekruiste tarwearen verwijzen naar de agrarische sector. Van de huidige gemeentewapens die vervallen is de vijfbladige kroon en de wapenspreuk Ex Undis overgenomen.