Hoogezand: Bezoek Oekraïense leerlingen Aletta.

Met elkaar om de tafel zitten is een uitdrukking die we in Nederland gebruiken om met elkaar te overleggen hoe een probleem op te lossen. Dat was echter niet de insteek van het tafelgesprek van de groep Oekraïense leerlingen op bezoek bij leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. Want helaas is er niet zomaar een oplossing voor het oorlogsgeweld in hun land.

Kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, zijn leerplichtig en moeten naar school. De Oekraïners op de foto, in de leeftijd van 13 t/m 16 jaar en wonende in  de gemeente Midden-Groningen, zijn leerlingen van de Internationale Schakelklassen in Groningen. Ze bezochten deze week het dr. Aletta Jacobs College, waar ze een aantal lessen in havo-3 bijwoonden. Ze werden daarbij begeleid door Alexandra Lebedinskaia, zij is als docent Frans, Engels en Russisch verbonden aan het Aletta. Alexandra geeft in haar vrije tijd ook Nederlandse en Engelse les aan Oekraïense vluchtelingen.

Voor de ontvangst van de gasten werden naast leerlingen uit havo-3 ook leerlingen ingeschakeld die de cursus Russische taal en cultuur volgen op het Aletta. De Oekraïners spreken naast hun moedertaal ook allen Russisch en inmiddels ook al vrij goed Engels, dus een rondetafelgesprek was zeker mogelijk. En anders was er nog altijd Google-translate.

De leerlingen, gevlucht met hun moeder en broertjes/zusjes, gaven aan dankbaar te zijn voor de warme ontvangst in Nederland. Ze hebben het hier ondanks alles naar de zin en er zijn er zelfs die twijfelen of ze wel weer terug naar de Oekraïne willen. Het enthousiasme om Nederlands te leren is dan ook groot om zodoende te kunnen doorstromen naar het reguliere Nederlandstalige onderwijs.

Het bezoek krijgt een vervolg: na de kerstvakantie gaan de leerlingen samen met elkaar koken op het Aletta. Bron: Aletta Jacobs College.

Deel naar jouw media!