Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Hoogezand: Bibliotheek start met E-Zone

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Onlangs is Bibliotheek Hoogezand gestart met het project E-Zone. Jongeren tussen 12 en 17 jaar met een andere moedertaal krijgen hiermee de kans om, in een talige omgeving, Nederland op allerlei manieren te ontdekken. Deze jongeren kunnen wekelijks op woensdagmiddag van 16.00-17.30 uur hun informele taal oefenen, hun woordenschat uitbreiden en zich onderdompelen in zowel de Nederlandse tradities, als in culturen van de deelnemers.

Het project heeft vijf blokken van 5 weken waarin telkens een ander thema centraal staat.

Eten zonder grenzen
Op dit moment zijn de eerste 5 bijeenkomsten bezig. Het thema is ‘Eten zonder grenzen’. Zo doen ze bijvoorbeeld een oliebollenproeverij, gaan ze aan de slag met stop-motion animatie (rijmen met chocoladeletters!), schrijven ze recepten en interviewen ze de kok in de keuken.

In de kerstvakantie vinden de individuele gesprekken plaats met de deelnemers, waardoor in de volgende modules nog meer aansluiting op de behoefte van de deelnemers mogelijk is.

Oefenen via een app: Jongeren kunnen naast de bijeenkomsten samen met jonge vrijwilligers oefenen via een app, die door de bibliotheek is ontwikkeld voor dit doel.

Talige diversiteit: een rijkdom: De thuissituaties van de deelnemers zijn verschillend. Zo wordt niet in elk gezin na schooltijd Nederlands gesproken. Dat is een mooi uitgangspunt voor de bijeenkomsten, want onderzoek van Prof. Dr. Merel Keyzer stelt dat talige diversiteit juist een rijkdom is. Eén van de manieren om deze rijkdom te benutten is door het onderwerp meertaligheid te bespreken tijdens de bijeenkomsten.

Vervolg in 2022
Hoewel het nieuwe initiatief nu nog in de pilotfase zit en er na het eerste blok een evaluatie plaatsvindt, is het al zeker dat er een vervolg komt begin 2022. Bij de invulling van het nieuwe blok worden de wensen en ervaringen van de deelnemers uit het eerste blok meegenomen, maar krijgt ook de samenwerking met organisaties en scholen aandacht. De start van het nieuwe blok is op 19 januari.

Jongeren kunnen zich aanmelden voor de extra oefeningen met een taal-app of de bijeenkomsten zelf. Dit kan bij Bibliotheek Hoogezand. Maar ook vrijwilligers die affiniteit met de doelgroep hebben en willen helpen met de taal-app of tijdens de bijeenkomsten zijn welkom.

 

 

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter