Kolham: VIOS heren 1 wint toch nog overtuigend

De heren van VIOS hebben hun eerste wedstrijd in de competitie na een onderbreking van bijna 8 maanden weten om te zetten in een 3-1 (20-25, 25-17, 25-17, 25-19) overwinning op de studenten van Donitas H2.

Met een nieuwe selectie en een nieuwe trainersstaf en na een voorbereidingsperiode van 6 weken was het afgelopen zaterdag dan zover. Eindelijk kon er weer eens gespeeld worden. Weliswaar met allerlei aangepaste regels i.v.m. de corona maatregelen, maar toch.

Coach Beuker startte met dezelfde 6 waarmee ook tegen Exstudiantes een week eerder de bekerwedstrijd werd gewonnen.  Alleen Mid-speler  Joost Klootwijk (afwezig) was vervangen door Jarno Heidmeijer uit het tweede team. Daarnaast wordt er dit seizoen gespeeld met libero Robert Zwart die ook uit het tweede team is overgekomen. Er werd stroef begonnen en vooral aanvallend werden er opvallend veel eigen fouten gemaakt. Daarnaast was de spelverdeling te onnauwkeurig en nog niet helemaal op orde. Het resulteerde er in, dat VIOS de aanval van Donitas maar moeilijk onder controle kon krijgen en zelf moeilijk tot scoren kwam. De eerste set ging dan ook met 20-25 verloren.

In de tweede set werd spelverdeler Rudolf Bos (gekomen van Trias) vervangen door Harry Zijl. De ervaring van Zijl bracht meer rust in het eigen aanvalsspel. De setups werden nauwkeuriger en blokkerend kreeg VIOS steeds meer grip op de aanvallen van Donitas. Vooral Edwin Gernaat en Leon Koopmans onderscheidden zich hierbij. Ofschoon zij aanvallend minder goed op dreef waren leverden zij op deze manier toch hun bijdrage. Ook middels de service van Ruben Snuif en Marcel de Jong werd Donitas steeds meer onder druk gezet en werd hun aanvalsspel steeds voorspelbaarder.  Nadat het in de set lange tijd gelijk op ging, kon VIOS deze set tenslotte vrij makkelijk naar zich toe trekken 25-17.

Een zelfde beeld was te zien in de derde en vierde set. Sterk serverend werd Donitas onder druk gezet. Donitas probeerde nog wat andere variaties in de aanval te brengen, maar daar kwam weinig van terecht. De ballen werden in het net of uit geslagen of werden een prooi van het VIOS blok. Beide sets gingen dan ook naar VIOS met 25-17 en 25-19. Ofschoon het niet zo aanvoelde was de overwinning toch nog vrij eenvoudig tot stand gekomen. Geen al te beste wedstrijd toch met 4 winstpunten afsluiten is niet verkeerd aldus coach Beuker. De wisselspelers Wouter Haak en Mike Sportel zullen zeer waarschijnlijk komende zaterdagen wel aan de bak moeten, want Marcel de Jong lijkt enkele weken uitgeschakeld met een enkelband blessure. Aanstaande zaterdag 18.30 uur staat de volgende thuiswedstrijd alweer op het programma tegen Dio Bedum.