Lutterop (D66) zorgen over digitale veiligheid

Yannick Lutterop vraagt aandacht voor het thema cybersecurity. Het was de fractie van D66 opgevallen dat een aantal websites van de gemeente Midden-Groningen wordt aangeduid als ‘hoog risico’ in een scan van basisbeveiliging.nl. Is het college daarvan op de hoogte? En wat willen ze doen om de digitale veiligheid te verbeteren?

“We vinden het allemaal heel normaal om onze deur op slot te doen als we het huis uit gaan. Toch hebben we er moeite mee om datzelfde slot te zetten op de digitale wereld. We delen heel veel heel gevoelige informatie met de overheid. Het is gemakkelijk, maar je wil wel dat het op een veilige manier gebeurt.”

“Als je kijkt wat er gaande is in de wereld qua politieke spanningen – dat heeft ook echt wel zijn weerslag op de digitale kant. Wij willen met onze vragen weten of we op het veiligheidsniveau zitten waarmee we met een gerust hart met onze inwoners kunnen communiceren. Het is heel gemakkelijk om snel informatie op te halen en te delen. We stappen vaak gemakkelijk heen over de vraag of dat allemaal wel goed is beveiligd. We hebben tegenwoordig twee voordeuren, een echte en een digitale. Die moeten beide wel eens op slot.”

Yannick Lutterop was fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Midden-Groningen, maar die rol heeft hij een tijdje geleden overgedragen aan Esmeralda Smith. Het fractievoorzitterschap, zoals Lutterop dat graag wilde uitvoeren, was niet goed te combineren met een fulltime baan en een gezin. Hij ziet dit niet als een stap terug. “Ik heb er zeker geen spijt van. Het geeft mij meer tijd om het raadslidmaatschap beter in te vullen.”

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl