Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Midden-Groningen: Bevrijding 75 jaar, Levenslicht

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. Midden-Groningen herdenkt, in samenwerking met de Odd Fellows uit Sappemeer, de slachtoffers door het plaatsen van het monument ‘Levenslicht’ bij borg Welgelegen in Sappemeer.

Het monument ‘Levenslicht’ is ontworpen door lichtkunstenaar Daan Roosegaarde. Het maakt onderdeel uit van een landelijk programma van het nationaal comité 4 en 5 mei. Hier nemen meer dan 150 gemeenten aan deel. Het Levenslicht in Midden-Groningen vindt u in de tuin van de borg Welgelegen (De Vosholen 60, Sappemeer). Binnen in de borg vindt u brieven die door gedeporteerde Joden uit de trein zijn geworpen. Het monument is voor iedereen vrij toegankelijk van woensdag 22 januari t/m zondag 2 februari van 18.00 uur – 21.00 uur.

Op woensdag 22 januari om 17.30 uur onthult burgemeester Adriaan Hoogendoorn het monument met een passend programma. Wim Rozema, secretaris van de historische vereniging Hoogezand-Sappemeer verzorgt een korte lezing. Daarnaast is er traditionele Joodse muziek te horen. Iedereen is welkom vanaf 17.15 uur. De herdenking eindigt om ca. 18:00 uur. Na afloop staat er een kop soep klaar.

Op maandag 27 januari, de exacte dag van bevrijding, herdenken we de holocaust op gepaste wijze met – om klokslag 20.00 uur – 2 minuten stilte tijdens de internationale herdenkingsdag voor de Holocaust. Dit vindt plaats bij borg Welgelegen en in aanwezigheid van wethouder Erik Drenth. Aanvang vanaf 19.45 uur. Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken in de borg. Foto: Levenslicht

Deel naar jouw media!