Midden-Groningen: Indrukwekkende Holocaust-herdenking

Een geheel uitverkochte zaal van ‘Welgelegen’ met zelfs luisteraars tot in de hal, waren op 28 januari jl. getuige van de indrukwekkende lezing met beelden van toen en nu door Wim Rozema over het leven en de deportatie van de Joden in Midden-Groningen. Elke dinsdag reden door Sappemeer de goederenwagons met duizenden Joden vanuit het doorgangskamp Westerbork naar de vernietigingskampen in Oost- Europa. Dit laatste wisten de mensen die werden weggevoerd niet. Een aantal van hen wierp briefjes uit de trein met een groet aan hen die achterbleven en een hopelijk weerzien na de oorlog. Zijn lezing werd omlijst door subtiele klarinetmuziek door Joost van Rheeden. Deze bijeenkomst vormde het sluitstuk van een indrukwekkende herdenking van de Holocaust in en rond het Odd Fellowhuis ‘Borg Welgelegen’ in Sappemeer.

Op initiatief van de beide Odd Fellowloges is in nauwe samenwerking met de gemeente Midden-Groningen herdacht dat 75 jaar geleden het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd.

De start van de herdenking vormde een week eerder de onthulling van het monument ‘Levenslicht’ in de vijver in de tuin van Welgelegen door burgemeester A. Hoogendoorn van Midden-Groningen. Het monument Levenslicht is ontworpen door lichtkunstenaar Daan Roosegaarde en staat symbool voor de impact van de Holocaust. Het monument bestaat uit evenveel lichtgevende stenen als afgevoerde Joden. Voorts had de commissie Maatschappelijke activiteiten in de borg en op de binnenplaats een tentoonstelling ingericht over de systematische vernietiging van de Joden, Roma en Sinti met o.a. briefjes die uit de trein op weg naar het oosten zijn geworpen.

Op 27 januari – de Internationale herdenkingsdag van de Holocaust – vond rond het Levenslicht een indrukwekkend moment van stilte plaats. Op weg naar het monument waren de namen te horen van gedeporteerde Joden uit deze regio. Zowel bij de opening als bij de herdenking waren korte toespraken en indringende verhalen omlijst door muziek, te beluisteren. Alle drie activiteiten trokken opmerkelijk veel bezoekers. De tentoonstelling en het monument zijn nog te zien tot 2 februari, dagelijks van 18:00 – 21:00 uur. Leden van beide loges zullen als suppoost de bezoekers de weg wijzen.

Bij het stichten van de eerste Nederlandse Odd Fellow loges, eind 1800 zijn veel Joden betrokken en lid geweest. De Sappemeerster loge heeft in de oorlogstijd geen leden gehad die van Joodse afkomst waren, maar ten tijde van de bezetting zijn de samenkomsten van de Odd Fellows, net zoals die van de Vrijmetselaars, verboden geweest. Alle reden voor de Odd Fellows om stil te staan bij het verlies van de gedeporteerde Joden door middel van de organisatie rondom het monument Levenslicht

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl