Nieuwe burgemeester van Lente geïnstalleerd

Op dinsdag 9 juli is Erica van Lente tijdens een bijzondere raadsvergadering beëdigd als burgemeester van Midden-Groningen. Van Lente was sinds 2019 burgemeester van Dalfsen. Daarvoor was ze waarnemend burgemeester in Bedum (2017-2018). Ze begon haar politieke carrière als raadslid namens de PvdA in de gemeente Groningen (2010-2014).

Commissaris van de Koning René Paas is blij met de keuze van Van Lente voor Midden-Groningen en met de keuze van Midden-Groningen voor Van Lente. “Jullie gaan samen aan de slag om met Nij Begun heel te maken wat gebroken is in de huizen, de hoofden en de harten van Midden-Groningers.”

Thea van der Veen, voorzitter van de vertrouwenscommissie, feliciteerde Van Lente namens de voltallige gemeenteraad. Ze citeerde uit de voordracht: “Erica heeft veel energie, is graag onder de mensen en is daadkrachtig. Ze is in haar ambitie gericht op het samenwerken met anderen en verliest haar koers daarbij niet uit het oog.”

Wethouder Markus Ploeger haalde een interview uit dagblad Trouw aan. “’Als het gaat over leiderschap gaf je aan mensenmens te zijn. Je investeert in relaties.’ We zijn blij dat je je bij ons voegt, in deze mooie gemeente van uitersten.”

Erica van Lente noemde in haar installatietoespraak Midden-Groningen een gemeente “met zo veel gezichten, met zo’n rijke historie en zo’n prachtige toekomst.” Haar omgeving reageerde met drie opmerkingen op het nieuws dat ze hier burgemeester zou worden. Eerst: ‘Midden-Groningen, waar ligt dat?’, vervolgens: ‘Aletta Jacobs’, en tenslotte: ‘Sterkte!’

Ze sloot haar toespraak af met een gedicht van Bertold Brecht:

Genoegens
De eerste blik uit het raam in de ochtend
Het teruggevonden oude boek
Enthousiaste gezichten
Sneeuw, de wisseling van de jaargetijden
De krant
De hond
De dialectiek
Douchen, zwemmen
Oude muziek
Goedzittende schoenen
Begrijpen
Nieuwe muziek
Schrijven, planten
Reizen
Zingen
Vriendelijk zijn.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl