Nieuwe impuls regenboogbeleid

GroenLinks, SP, D66, CDA en PvdA hebben afgelopen maand een initiatief-voorstel ingediend bij het college voor een regenboogbeleid in Midden-Groningen. Met het voorstel willen de partijen het college ertoe aanzetten om een proactief beleid te voeren om de weerbaarheid, zichtbaarheid en sociale acceptatie van de LHBTI+gemeenschap te bevorderen. De partijen wezen op de blijvende discriminatie en de noodzaak aan ondersteuning vanuit de overheid.

Het initiatief-voorstel, dat werd gepresenteerd door R. Dewnarain van GroenLinks, is onderbouwd door een verkenningsonderzoek waarbij uitgebreid gesprekken zijn gevoerd met inwoners en organisaties in Midden-Groningen om een beeld te krijgen van wat er leeft binnen de LHBTI+gemeenschap. Hieruit kwam naar voren dat er onder andere behoefte is aan meer zichtbaarheid van de gemeenschap en meer ontmoetingsplekken.

Tijdens de onlangs gehouden raadsvergadering kwam er een sterke discussie op gang. Hoewel alle partijen het belang van inclusie en verdraagzaamheid onderschrijven, verschillen de meningen over de rol van overheidsbeleid op dit thema. S.E. Brinkkemper van de BBP stak fel af tegen het voorstel. Ze wees op het feit dat niet iedereen binnen de LHBTI+gemeenschap dit doelgroepenbeleid omarmt. Het hokjes-denken zou mensen juist apart zetten. Ze spreekt uit persoonlijke ervaring. M. Vulpes van de VVD onderschreef het belang van verdraagzaamheid in de samenleving, maar stelde ook dat de verantwoordelijkheid hiervoor in de eerste plaats bij de gemeenschap zelf ligt. Over het algemeen sprak toch de meerderheid van de partijen zich uit voor een meer proactief beleid vanuit de gemeente.

De vergadering werd tweemaal geschorst. De initiatiefnemers van het voorstel wilden graag tot instemming komen. Hiertoe werd terplekke gewerkt aan een compromis met de VVD, BBP en CU, waarbij enkele amendementen op het voorstel zijn doorgevoerd. Het voorstel is uiteindelijk unaniem aangenomen.

Het regenboogbeleid heeft de afgelopen jaren veel tractie gekregen. Landelijk hebben 56 gemeenten een intentieverklaring getekend met het Ministerie van Onderwijs om zich actief in te zetten voor de LHBTI+gemeenschap. Tevens is er een regenboog-gemeenteprogramma opgezet. De gemeente Midden-Groningen heeft in 2018 het provinciale regenboogconvenant getekend en in 2022 heeft een groot aantal partijen uit Midden-Groningen het COC-regenboog stembusakkoord ondertekend. Dit voorstel bouwt hier op voort.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl