Nieuwe plannen voor kunstwerk Otium

Het kunstwerk Otium is een initiatief van kunstenaarscollectief Observatorium “Wij bestaan al zo’n 25 jaar en ongeveer 18 jaar geleden hebben wij de poort tot de Veenkoloniën gebouwd, genaamd Otium Leinewijk. Otium is een latijns woord voor ‘rust’ en Leinewijk is het water wat het Zuidlaardermeer verbind met de Veenkoloniën.” verklaart Andre Dekker, kunstenaar bij Observatorium.

Het Otium vormt een poort naar het landschap erachter en kon als tijdelijk atelier gebruikt worden. Door brand heeft het zijn functie als atelier verloren wordt het al een aantal jaren niet meer gebruikt. Vanwege vandalisme is het kunstwerk verder verwaarloost. De gemeente zag in hoe belangrijk dit stuk kunst is voor onze gemeente en er is daarom in overleg met de kunstenaars besloten om het Otium te revitaliseren.

“Het kunstwerk moest een andere wending krijgen. Het oorspronkelijke idee is in de loop van de jaren weggezakt en bleek simpelweg niet meer te werken. Daarom hebben wij gekozen voor een andere visie op het Otium. Ook willen we de veiligheid op deze plek waarborgen, en dat was in de tijd dat er vandalisme, brand en de verwaarlozing plaatsvond niet aan de orde.” verklaart Martin Bochert, Beeldend Kunstenaar van beroep.

Vanaf 4 september worden daarom de verblijfsruimtes in het Otium verwijderd. De basisstructuur van hout en staal blijft staan en daarnaast wordt  in het najaar een kleine boomgaard met een aantal fruitbomen geplant zodat het een publieke pluktuin wordt. Wanneer de eerste vruchten aan deze fruitbomen rijp zijn, kunnen passanten deze plukken.

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
Email