Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Regio: Maatregelen Corona op een rij

Welke maatregelen worden verruimd per 11 mei 2020?
Iedereen mag buiten sporten (inclusief lesgeven), mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Die afstand geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Wedstrijden, gezamenlijke kleedkamers en douches zijn verboden. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar geldt nog steeds dat buiten sporten onder begeleiding gebeurt.
Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is per 11 mei 2020 weer mogelijk. Het gaat om onder andere: rijinstructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat). Uitgesloten zijn nog sekswerkers. Als de ontwikkeling in de publieke gezondheid dit toelaat, zouden zij mogelijk vanaf 1 september 2020 weer aan het werk kunnen.Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek. Ze nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen hun deuren. Waardoor is er per 11 mei 2020 in die sectoren ruimte voor versoepeling van de maatregelen?
De verruimingen per 11 mei zijn mogelijk omdat de klanten van deze sectoren vooral uit de buurt komen. Er komt dus geen druk op het openbaar vervoer en de openbare ruimte. Je gaat er in je eentje heen. Ook kunnen bij kappers, opticiens, pedicures en dergelijke gemakkelijk de gezondheidsadviezen worden opgevolgd, zoals handen wassen.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 juni 2020?
Terrassen met zitplaatsen aan tafels waarbij 1,5 meter afstand kan worden gehouden zijn weer toegestaan. Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen binnen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen en 1,5 meter afstand (voor bioscopen geldt het maximum van 30 per zaal); bezoekers moeten reserveren of zich aanmelden; vooraf vindt een check plaats om in te schatten of er risico’s zijn. Musea en erfgoed met een publieksfunctie mogen op basis van reservering open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand. Het voortgezet onderwijs gaat (gedeeltelijk) open.

Wat gaat er sowieso veranderen per 1 juni 2020? Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarbij is er geen check vooraf mogelijk. Daarom is iedereen verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen. Hiermee beschermt u andere reizigers.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 15 juni?
Afhankelijk van de ontwikkeling kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Voor het hoger onderwijs wordt de komende periode in kaart gebracht wanneer en hoe zij te zijner tijd weer open kunnen. Scholen nemen maatregelen om drukte in de spits zoveel mogelijk tegen te gaan, bijvoorbeeld door schooltijden aan te passen.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 juli?
Als we het virus onder controle houden, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken, en bij parken, natuurgebieden en stranden weer open. Ook hoopt het kabinet dat het maximumaantal bezoekers kan worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 september?
Als alles nog steeds goed gaat, gaat de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, sportkantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers. Ook zijn alle binnen- en buitensporten dan weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Veelgestelde vragen over de verruiming in maatregelen per 11 mei 2020
Hoe zorgen de contactberoepen voor bescherming tegen het coronavirus? Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd. De contactberoepen nemen algemene hygiënemaatregelen in acht. Daarnaast werken ze op basis van reservering en een check vooraf. Daardoor is het werken met niet-medische mondkapjes niet nodig; het staat mensen natuurlijk vrij om er toch gebruik van te maken.

Wat wordt er bedoeld met een check vooraf?
Samen met de locatie of beoefenaar van het contactberoep bespreekt u op de dag van de afspraak met elkaar of het bezoek een risico oplevert.

Moet ik een niet-medisch mondkapje dragen als ik bijvoorbeeld naar de kapper, schoonheidsspecialist of masseur ga?
Voor contactberoepen neemt de check vooraf aan de voorkant veel risico’s weg. Het dragen van niet-medische mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.

Mag ik de bus gebruiken om bijvoorbeeld naar het strand, het museum of de kapper te gaan?
Ga met de fiets (of eventueel de auto) of ga te voet. Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte. In trein, bus, tram en metro wordt u geadviseerd om een niet-medisch mondkapje te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht.

Moet ik nog steeds zo veel mogelijk thuiswerken?
Ja, werken doen we, als dat kan, zo veel mogelijk vanuit huis. Als thuiswerken niet mogelijk is, wordt werkgevers gevraagd werktijden zoveel mogelijk te spreiden.

Mag ik iemand bezoeken in een verpleeghuis?
Nee, verpleeghuizen zijn helaas nog gesloten voor bezoek. Het kabinet wil het bezoekverbod stap voor stap versoepelen. Zij probeert dit vanaf 11 mei 2020 voorzichtig uit op 25 locaties in het land. Over 2 weken wil het kabinet als dat kan een volgende stap zetten.

Mag ik op bezoek bij iemand met een kwetsbare gezondheid?
Nee, ga niet op bezoek bij mensen met een kwetsbare gezondheid. Een uitzondering geldt voor zelfstandig wonende ouderen die gering zelfredzaam zijn en een zeer beperkt netwerk hebben. Om een sociaal isolement te voorkomen, kunnen hier een of twee vaste personen worden aangewezen die hen met enige regelmaat blijven bezoeken. Ook bij dit bezoek gelden de algemene gezondheidsadviezen, zoals 1,5 meter afstand houden. Als deze vaste bezoekers verkoudheidsklachten, koorts en/of last van benauwdheid hebben, blijven zij thuis.

Waarom worden de maatregelen rondom de horeca nog niet versoepeld?
De roep om versoepeling van de maatregelen in andere sectoren, zoals de horeca, is groot. Dat begrijpt het kabinet heel goed, want de maatregelen vergen veel van ons en de gevolgen zijn groot. Daarom wil het kabinet stap voor stap verder gaan, samen met bedrijven en organisaties die plannen hebben gemaakt voor de 1,5 meter samenleving. Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau.

Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot is om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen.

Deel naar jouw media!