Regio: Pieter Smitbrug geopend

De langste fiets- en voetgangersbrug van Europa ligt in Groningen, tussen Winschoten en Blauwestad. Maandag 1 februari werd de 800 meter lange brug geopend door Gedeputeerde Fleur Gräpe. Niet met een officiële openingsceremonie, maar via een video. De brug is vernoemd naar Pieter Smit, de in 2018 overleden oud-burgemeester van Oldambt.

Vlak na zijn plotselinge overlijden vonden vele inwoners dat deze brug naar hem vernoemd moest worden. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema zegt daarover: “Ik vind het een eer om dit prachtige icoon naar Pieter Smit te vernoemen. Want hij heeft enorm veel betekend voor inwoners in onze gemeente en regio.”

De brug is 800 meter lang en 3,5 meter breed en bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Een deel over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Fietsers en wandelaars kunnen de brug op drie plekken op en af.

Met de Pieter Smitbrug heeft Oost-Groningen er een icoon bij. Het 800 meter lange bouwwerk verbindt stedelijk gebied met natuur en past dankzij het gebruik van duurzame materialen mooi in het landschap. De brug bestaat vooral uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter