René Paas bezocht Midden-Groningen

Vrijdag 12 mei, bezocht commissaris van de Koning René Paas de gemeente Midden-Groningen. Het overkoepelende thema van zijn bezoek was Burgerparticipatie. Hij werd welkom geheten door burgemeester Adriaan Hoogendoorn en het voltallige college in het huis van cultuur en bestuur. Daarna bezocht hij twee locaties. In jeugdcentrum Amovement in Hoogezand, werden er  drie presentaties gegeven over hoe de gemeente Midden-Groningen de jeugd laat participeren op het gebied van Cultuur, Sport en Sociaal Domein.

Jongeren pitchen Cultuurprojecten een Hart voor Midden-Groningen (NPG)-project. Binnen dit project geven ze jongeren de kans om zelf cultuurprojecten op te zetten, zodat ze voor plezier en cultuurbeleving niet naar de stad Groningen wegtrekken en tegelijkertijd kennis en ervaring opdoen. Verder was er de Moshpit pitch van Desiree van theatergroep Springer die 17.500 euro won voor het uitvoeren van haar project. ‘Wij zijn als jongeren gevraagd of wij wilden meewerken aan verschillende theatervoorstellingen. Dat heeft mij zoveel mooie ervaringen opgeleverd dat ik dat graag wil overbrengen aan andere jongeren. De subsidie die we voor onze theatervoorstellingen kregen was echt veel meer dan we verwacht hadden’, vertelt Desiree.

‘Maar het zorgelijke vind ik ook wel weer dat het ”Nationaal Programma Groningen” (NPG), projectsubsidie is. Dus je kunt het maar een tijdje gebruiken. En een goede vraag is dan; wat nou als het geld op is? En het project een groot succes was. Dat zijn dingen waarvan ik vind dat het gemeentebestuur, maar ook andere bestuurder in het land moeten afvragen; Hoe kunnen we projecten zoals deze een toekomst geven?’, vertelt Paas, commissaris van de koning in Groningen

Ook buurtsportcoach Robert de Groot was aanwezig en vertelde over een Project op basisscholen, waar sportverenigingen tijdens schooluren sportlessen (b.v. volleybal, hockey) geven om kinderen te motiveren om actief te gaan sporten.

Het doel van het Hart voor Midden-Groningen project Jongerenwerk is om kwetsbare jongeren op te laten groeien tot kansrijke en weerbare volwassenen. Gemeente Midden-Groningen doet dit door het huidige jongerenwerk, voor jongeren van 12 tot 27 jaar, te versterken. Een plus op het jongerenwerk. Jongerenwerker Jacob Dekkema vertelt alles hierover en stipt ook nog MDT (Maatschappelijke Dienstplicht) aan.

Dhr. Paas bezocht daarna pand 404 in Harkstede , waar hij in gesprek ging over Burgerparticipatie en wensen van het dorp én Hart voor Midden-Groningen project Dorps- en wijkplannen in Harkstede. Hij voerde hierover gesprekken met voorzitter dorpsvereniging, de gebiedsregisseur en de projectleider dorps- en wijkplannen.

De dag eindigde met een lunch met burgemeester, college en raadsleden van Midden-Groningen –in Hotel Faber in Hoogezand.

 

 

Deel naar jouw media!