Tegemoetkoming Schulden Kredietbank

De gemeente Midden-Groningen komt 174 inwoners tegemoet bij de afbetaling van hun schulden via de Kredietbank. De reden is een landelijke wetswijziging waardoor schuldentrajecten zijn verkort. De nieuwe regeling is per 1 juli 2023 van kracht.

De landelijke wetwijziging heeft ervoor gezorgd dat schuldenregelingen die 36 maanden duurden per 1 juli zijn verkort naar 18 maanden. Dit zou betekenen dat inwoners die vóór deze datum een regeling troffen bij de Kredietbank een schuldentraject van 36 maanden hadden en ná deze datum 18 maanden. Landelijk werd er niet voorzien in een overgangsregeling. Mensen die vlak voor deze datum een regeling hebben getroffen zouden daarmee net achter het net vissen. Dit vonden enkele fracties onwenselijk.

In juli dienden de SP en BBB-LMG een motie in waarin ze het college opriepen om deze groep mensen ook de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van de nieuwe 18 maanden periode, zodat ook deze mensen sneller uitzicht hadden op een schuldenvrije toekomst. De motie werd aangenomen met 17 stemmen voor en 14 stemmen tegen. Het college heeft daarop een raadsvoorstel ingediend waarin het dit mogelijk maakt. Mensen die per 1 juli 2023 een lopende schuldenregeling hadden bij de Kredietbank zullen ook na 18 maanden afbetalen klaar zijn.

Bijvoorbeeld: Liep je regeling per 1 juli 2023 al 10 maanden? Dan hoefde je nog maar 8 maanden te betalen. Liep je regeling al 24 maanden? Dan eindigt je schuldentraject per direct. De schulden die hiermee niet worden afbetaald, worden geïncasseerd door de gemeente. In het geval van schuldhulpbemiddeling zal de gemeente garant staan voor de maandelijkse afbetaling. Heeft een inwoner al meer dan 18 maanden betaald, dan zal het overschot worden teruggestort. Het gaat in totaal om 314 duizend euro die de gemeente zal afbetalen aan resterende schulden.

Minnelijke en Wettelijke Schuldsanering

De tegemoetkoming geldt alleen voor de minnelijke schuldsaneringen. Dit zijn schuldentrajecten die door inwoners zelf zijn geïnitieerd en waarbij de Kredietbank vaak de vervangende schuldeiser is. Wettelijke schuldsaneringen zijn via de rechtbank verlopen, waardoor de gemeente hier geen invloed op heeft.

Over de vraag hoe eerlijk de regeling is was enige discussie tijdens de raadsommissievergadering. Linkse partijen pleiten voor een ’tweede kans’ voor mensen en het belang van een schuldenvrij toekomst. Sharon Brinkkemper van BBP wees op de mensen die onder de Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) vallen en dus geen gebruik kunnen maken van deze regeling. ‘Oneerlijk’, volgens Brinkkemper. Dit werd deels beaamd door overige fracties en wethouder Offereins, maar allen stelden dat dit nu eenmaal was wat er mogelijk is. Het voorstel wordt breed gedragen door de fracties in de commissievergadering.

De uiteindelijke stemming zal plaatsvinden tijdens de raadsvergadering op 21 december.

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl