Zevende editie ‘Jaap westerdieplezing’

Midden-Groningen heeft een zeer rijke geschiedenis en het verhaal van Midden-Groningen heeft een grote zeggingskracht. Peter Kamminga vertelt in deze zevende Jaap Westerdieplezing hoe cultureel erfgoed beter kan worden benut. Dat doet hij aan de hand van twee voorbeelden, waarbij hij ingaat op kansengelijkheid en -ongelijkheid in het verleden van Sappemeer en Slochteren. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar het laatste kwart van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw.

Het is een geschiedenis die kan inspireren omdat het tegenstellingen laat zien. Iedereen kan verschillend naar erfgoed kijken, het mag schuren en aan het denken zetten. In zijn lezing geeft Kamminga mee dat erfgoed ervaren als gemeenschappelijk bezit belangrijk is voor identiteitsontwikkeling en zelfbewustzijn, voor elke leeftijdsgroep op zichzelf en evenzeer voor een gemeente als Midden-Groningen.

“De thema van deze lezing is: ‘Verborgen kansen voor historisch Midden-Groningen’. Ik denk dat wij een ontzettend rijke geschiedenis hebben, waarbij een aantal dingen aan het zicht onttrokken zijn. Ze zijn niet weggestopt, maar we zien het even niet. Maar ik hoop vandaag de parels van Midden-Groningen in beeld te brengen en ik zal vertellen hoe we dat kunnen inzetten voor de gemeente en de gemeenschap.” vertelt Peter Kamminga

De lezing vond plaats op 1 november 2023 in de theaterzaal van het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand, de entree was gratis.

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
Email