Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Appingedam: Zwemgroep de Spetters bestaat alweer 9 jaar

Of je nu kaal bent, een borstamputatie of een stoma hebt wij hebben allemaal één ding gemeen: wij zijn allemaal mensen die kanker hebben of hebben gehad en elke woensdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur enorm genieten van het speciaal voor hun ingerichte zwemuurtje in zwembad Dubbelslag, Zwet 60 (tussen Delfzijl en Appingedam).

Veel mensen hebben moeite hun lichaam in het openbaar te tonen omdat ze kaal zijn, een stoma, een amputatie of een behoorlijk litteken hebben. Als wij zwemmen mogen er dus geen andere mensen in het heerlijke verwarmde recreatiebad van 31 graden. Wij zijn dan met lotgenoten onder elkaar en dat geeft een vertrouwd gevoel. Onderzoek heeft aangewezen dat sportief bewegen na of tijdens een kankerbehandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstel en het opbouwen van de conditie. Wel even overleggen met de behandelende specialist, want tijdens de radiotherapie mag er niet gezwommen worden. We beginnen, om de spieren wat los te maken, met enkele baantjes te zwemmen. Dan wordt er ook veel bijgekletst; wat bij onze groep ook heel belangrijk is. Er ontstaan zelfs vriendschappen. De mensen die hieraan meedoen zijn laaiend enthousiast. Anneke vindt het dan ook geweldig mooi om dit voor deze groep mensen te kunnen doen. Daarna gaan we oefeningen op muziek (aquarobics) doen. Bij ons telt de slogan: Luister naar je lichaam ! Niets moet alles is vrijblijvend ! Zelf het tempo bepalen is heel belangrijk. Niet alleen de oefeningen in het water, maar de psychische effecten van zwemmen is heel belangrijk. Het zwemmen geeft zelfvertrouwen en doet de angst voor inspanning verdwijnen. Dit alles onder begeleiding van een ervaren instructeur.

Iedereen is welkom: jong en oud, mannen en vrouwen.
Toch blijkt de drempel vaak nog erg hoog te zijn. Soms loopt iemand al weken met het idee rond maar durft de stap niet te nemen. Daarom worden mensen die voor de eerst keer, als ze dat op prijs stellen, door Anneke opgevangen en begeleid. Er mag ook vrijblijvend een keer meegedaan worden zonder verdere verplichtingen of een keer vanaf de kant de les te volgen.
Elke 1e woensdag van de maand drinken we na afloop van de les met z’n allen koffie, welke wordt aangeboden door Dubbelslag.

Deel naar jouw media!