Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Hoogezand: Compliment aan ondernemers

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

In deze coronatijd waarin er rekening moet worden gehouden met strenge veiligheidseisen heeft een groot aantal ondernemers in Midden-Groningen toch een stageplek geboden aan de derdejaarsleerlingen vmbo van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand en dat is best een compliment waard.

Van 12 t/m 23 april gingen 110 leerlingen van de vier profielen Groen, PIE, Economie & Ondernemen, Zorg & Welzijn in het kader van loopbaanoriëntatie op stage bij een bedrijf of instelling. Het doel van de twee weken stage is dat leerlingen een realistisch beeld krijgen van de beroepspraktijk en dat ze kunnen ontdekken of het betreffende beroep bij hen past. Zodat ze ook een betere keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding na het behalen van het vmbo-diploma.

Het was behoorlijk wennen voor veel van de stagiaires, die lang stil hebben gezeten door het vele onlineonderwijs. Een veel gehoorde opmerking van de begeleiders op de werkvloer: “Ik merk dat de stagiaire nog niet echt weet wat werken is, hij/zij heeft daarom veel aansturing nodig maar is wel heel leergierig.”

Drie leerlingen van de afdeling PIE hadden een stageplek dichtbij huis. Nils Lettinga, Dylan Wiers en Mike de Boer mochten namelijk de LOB- stage op hun eigen school vervullen en werden onderdeel van het team conciërges op het Aletta. Dat je ook in deze functie de handen uit de mouwen moet steken, daar kwamen ze al snel achter. Een van de stagiaires zei: “Ze doen echt veel meer dan alleen maar koffiedrinken en in hun hokje zitten. Het is superleuk werk en heel veelzijdig, elke dag is anders! We hebben gesurveilleerd in de kantine en voorhal, gasten ontvangen aan de balie, fietsbanden geplakt en zelfs fietsen van leerlingen gerepareerd. We hebben cateringwerkzaamheden gedaan, lokalen ontruimd in verband met op handen zijnde verbouwingen en montagewerkzaamheden uitgevoerd.” Hij vult aan: “Het leukste van alles was het aanleggen van elektra in de nieuwe werkruimte van de conciërges (zie foto). Deze klus sloot het meeste aan bij onze technische opleiding (PIE).”

Al met al een leerzame en leuke stageplek voor deze derdejaars. Hoewel het voor Dylan af en toe nog even ongemakkelijk was omdat hij in verband met zijn astma om medische reden geen mondkapje mag dragen en dat is gezien alle geldende veiligheidseisen weleens lastig. Om vragen te voorkomen in de school en vooral ook om begrip te vragen werd besloten om de vrijstellingspas zichtbaar te dragen aan een Aletta-Keycord.

De stagebegeleider, conciërge Marcel Eggens, was ontzettend tevreden over de drie jongens. Hij zegt: “Als er op dit moment een vacature zou zijn en ze gingen solliciteren, dan zouden ze grote kans maken om aangenomen te worden.”

Als vervolg op deze loopbaanoriëntatie organiseert het dr. Aletta Jacobs College op 25 mei a.s. een speeddating-event met professionals uit het beroepsleven. De derdeklassers vmbo gaan dan in kleine groepjes online in gesprek met mensen die een beroep uitoefenen die bij hun interesse aansluit.

Meer stage-ervaringen LOB op de schoolsite www.aletta.nl

 

 

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter