Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Midden-Groningen: 18,8 % Huishoudens duurzaam

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Energiebedrijf Vattenfall publiceerde de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten. Er is hiermee inzichtelijk gemaakt hoe huishoudens duurzaamheid toepassen in en om het huis. Op basis van de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten blijken huishoudens in Groningen het – wat duurzaamheid betreft – relatief goed te doen. Huishoudens in Loppersum zijn zelfs verkozen tot het meest duurzaam van Nederland. Vattenfall stelde de index samen op basis van de meest recente data van Rijkswaterstaat, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Cobra Groeninzicht.

Duurzame gemeenten in Groningen
De meeste duurzame gemeenten in de Duurzaamheidsindex, scoren relatief gezien het hoogst met betrekking tot: het aantal zonnepanelen, het aantal ISDE subsidieaanvragen en de mate van verstening. De Groningse gemeente Loppersum komt er als duurzaamste gemeente van Nederland uit. Huishoudens doen het hier bijna 6 keer beter dan landelijk gemiddeld.

Wat duurzaamheid betreft, doen inwoners van de andere Groningse gemeenten het ook goed. Huishoudens doen het hier bijna drie keer beter dan landelijk gemiddeld (2,7). In de Duurzaamheidsindex scoren – gemiddeld gezien – alleen Friesland (3,1) en Drenthe (2,9) beter.

Groningse huishoudens kiezen vaak voor zonnepanelen
In totaal heeft 9% van alle Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak. Op provinciaal niveau zijn er echter grote verschillen. Zo scoort Groningen met 12% bovengemiddeld goed wat zonne-energie betreft. Op provinciaal én landelijk niveau zijn huishoudens in Loppersum het meest begaan met (zelf) opwekken van energie middels zonnepanelen. Hier heeft liefst 33,6% van de huishoudens zonnepanelen.

In de gemeente Midden-Groningen heeft 18,8% van de huishoudens zonnepanelen.

Groningen is relatief versteende provincie
Verstening van tuinen is, met oog op duurzaamheid en milieu, ongunstig te noemen. Hoewel verstening overal in bepaalde mate aanwezig is, kunnen Groningse gemeenten hier nog stappen maken. In de provincie is namelijk 41,9% van de tuinen versteend; dit is meer dan het landelijke gemiddelde van 39,8%.

Wat verstening betreft, spant Flevoland echter de kroon met een versteningsgraad van 63%. Alle 6 gemeenten binnen deze provincie zijn minder ‘groen’ dan het Nederlands gemiddelde. De mate van relatieve verstening per gemeente is hier in te zien.

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter