Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Midden-Groningen: Erkenning Molukse inwoners

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn maakt zich hard voor de erkenning van de slechte opvang van de Molukse inwoners. Dat is nu 70 jaar geleden. Ongeveer 60 jaar geleden kwamen zij in Foxhol in de gemeente Midden-Groningen wonen. Onlangs ging hij met ze in gesprek.

Voor de situatie van de Molukkers vraagt burgemeester Hoogendoorn landelijk aandacht. Samen met andere burgemeesters roept hij minisister-president Rutte op: Geef het aangedane leed van de Molukkers toe. Zij vragen hem dit jaar te gebruiken om bij dit bijzondere historische moment stil te staan. En toe te geven dat de wijze van ontvangst en opvang destijds niet goed was. Dit heeft tot op de dag van vandaag diepe sporen achtergelaten.

Op 21 december 2021 is het precies 60 jaar geleden dat de eerste Molukse inwoners in Foxhol kwamen wonen. Ze kwamen uit Oldambt waar ze 10 jaar in de Carel Coenraadpolder woonden, in de volksmond ook wel ‘het Ambonezenbosje’. In de Coenraadpolder woonden 76 gezinnen. Ongeveer 25 van deze gezinnen moesten naar Foxhol verhuizen. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn sprak met een aantal van hen. Adriaan Hoogendoorn: “Het was een warme kennismaking waar zeker nog een vervolg op komt. Onvoorstelbaar hoe Nederland met deze inwoners is omgegaan.”
Het boek ‘Dwars door de storm’ van Martine Letterie en Karlijn Stoffels heeft burgemeester Hoogendoorn als cadeau aangeboden. Het boek vertelt het verhaal van een boerendochter en een Molukse jongen die wonen in het Ambonezenbosje. Later verhuist de jongen naar Foxhol. In het boek worstelen de kinderen met hun afkomst en hun verwachtingen van de toekomst.

Vanaf 21 december 2021 vindt de rondreizende tentoonstelling ‘70 jaar aanwezigheid Molukkers in Nederland’ plaats in de gemeente Midden-Groningen.

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter