Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Midden-Groningen: Zwartboek gedupeerden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Vorige maand heeft de SP een zwartboek met bijna 200 verhalen van gedupeerden van de gaswinning in Groningen gepresenteerd. Na jaren van beloftes uit Den Haag is er voor tienduizenden Groningers nog steeds geen oplossing. SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “Dit is gekend onrecht. Den Haag weet al jaren dat bewoners vermorzeld worden. Maar er gebeurt veel te weinig.” Woensdag 10 maart worden de verhalen uit de gemeente Midden-Groningen door gedupeerden aangeboden aan wethouder Van Schie van de gemeente Midden-Groningen. Beckerman: “Onze lokale en regionale bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten met gedupeerden een vuist maken naar Den Haag om te zorgen dat deze ramp eindelijk stopt.”

De verhalen in het zwartboek laten zien hoe mensen al jaren strijden en nog steeds in een kapot huis zitten. Zoals Cees Wildervanck uit Overschild. In dat dorp blijkt inmiddels dat negen van de tien huizen zullen worden gesloopt en nieuw gebouwd. Echter, in zijn huis in het buitengebied van het dorp komen hooguit een paar klossen en ankers. Voor verschillende groepen woningen gelden verschillende regels, dat zorgt voor een verdeling tussen mensen. Wildervanck:” ‘De bewoner centraal’ blijkt een cynische, loze belofte. Net als ‘Je krijgt terug wat je had’ en ‘ruimhartige vergoeding’.”

Samen met Marjan Torie uit Siddeburen biedt hij het lokale zwartboek aan. Marjan voert al jaren strijd bij alle instanties voor herstel van haar schade. Haar vertrouwen is weg, ook in de uitslag van de Parlementaire Enquête. Zij werkte mee aan het bezoek van de voorbereidingscommissie. Torie: “Het duurt nog jaren voor de Parlementaire Enquête klaar is. De bestuurlijke spaghetti is al lang niet meer uit te leggen, dus wie zal nog hier nog van leren?”

De SP wil dat er eindelijk geluisterd wordt naar de gedupeerden zelf. Kees Koning, raadslid van de SP in Midden-Groningen: “Er is door de staat ruim 400 miljard verdiend aan de gaswinning, maar nog steeds is er geen oplossing voor tienduizenden gedupeerde Groningers. De gemeente moet samen met de gedupeerden een vuist maken. Daarom voeren wij de druk met deze actie op. Het is hoog tijd voor een crisisaanpak waarbij de belangen van de gedupeerden op de eerste plaats komen.” Foto: Marjan Torie uit Siddeburen bij fakkelprotest.

 

 

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter