Regio: Presentatie rapport gegijzeld in eigen huis

Presentatie rapport van prof.dr.ir. G. de Kam over de consequenties van de aardbevingsproblematiek op hypotheken van gedupeerde woningeigenaren

 

In opdracht van de Groninger Bodem Beweging is in 2017 door de RUG een onderzoek uitgevoerd naar de consequenties die de aardbevingsproblematiek heeft op hypotheken van gedupeerde woningeigenaren. De uitkomsten van het onderzoek van prof. dr. Ir. G. de Kam, in het rapport getiteld ‘Gegijzeld in eigen huis’, worden op vrijdag 16 februari van 14.00-17.00 uur gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst in de Nicolaikerk in Appingedam.

Al langere tijd is bekend dat de aardbevingen als gevolg van de gaswinning door de NAM negatieve gevolgen hebben voor de woningmarkt in Groningen. De waardedaling van de woningen en de slechte verkoopbaarheid hebben talloze hypotheekbezitters in grote problemen gebracht. Deze ontwikkelingen, zo blijkt uit het onderzoek, zijn een grote zorg, nu en in de toekomst. De vaak grote financiële problemen binnen deze groep van gedupeerden brengen bovendien ook aanzienlijke emotionele gevolgen met zich mee.

Voorts is er tijdens de informatiemiddag aandacht voor het onvermogen om te kunnen verhuizen uit de woning die onder water staat en de restschuld waarmee mensen worden belast die er toch in slagen te verhuizen.

Sprekers zijn Jelle van der Knoop (voorzitter GBB), prof. pr. ir. George de Kam (onderzoek),  Bé Schollema (wethouder Loppersum) en Karl Pladdet (Taskforce Rabobank).  Tussentijds en na afloop is er gelegenheid om de sprekers en leden van de GBB-werkgroep Hypotheken vragen te stellen.

Het bezoeken van de informatiemiddag kan uitsluitend via aanmelding via de link:  https://goo.gl/forms/wdaREjni7pehNlrq2

 

Groninger Bodem Beweging

De Groninger Bodem Beweging is een vereniging opgericht op 6 november 2009 met als doel het opkomen voor de belangen van leden die schade ondervinden (financieel en/of emotioneel) ontstaan door de directe en indirecte gevolgen van de gaswinning in het Groninger gasveld. Sinds de oprichting van de GBB is het aantal aardbevingen sterk toegenomen, met als hoogte-, (of dieptepunt) de beving van 15 augustus 2012 in Huizinge, en de beving van 30 september 2014 in Ten Boer die tot in de stad Groningen gevoeld werd. Door deze ontwikkelingen is de GBB zich meer gaan richten op de veiligheid van de inwoners, al is de schadeafhandeling onverminderd belangrijk gebleven.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl