Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Siddeburen: Straat vernoemd naar van Hasselt

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

In het dorp Siddeburen is een nieuwe straat vernoemd naar de in Tweede Wereldoorlog omgebrachte onderwijzer Simon van Hasselt. De Simon van Hasseltstraat sluit aan op de Willem Balkemastraat. Door de nieuwbouwplannen in Siddeburen is het logisch de loop van de Willem Balkemastraat aan te passen. Hierdoor is het deel dat nu van oost naar west loopt van een nieuwe naam voorzien. Aangezien de straten in dit plan rond het Ufkenshuis allemaal zijn genoemd naar mensen die in de concentratiekampen zijn omgebracht, verzetshelden en een dienstplichtig soldaat die in de meidagen is gesneuveld, is het logisch ook voor het nieuw te benoemen deel een naam te kiezen uit dezelfde categorie als de omliggende straten. Hierover is contact gezocht met de Commissie Naamgeving gemeente Midden-Groningen.

In overleg met de historische vereniging ‘Bie ’t Schildt’ stelde de commissie voor om de straat te vernoemen naar Simon van Hasselt. Simon is op 5 november 1900 geboren in Siddeburen en door Jodenhaat omgebracht op 12 februari 1943 in Auschwitz. Simon was onderwijzer in Siddeburen op de school waar hij in zijn jeugd ook leerling was.

Bij de onthulling van het naambord waren ook nazaten van Simon van Hasselt aanwezig, twee oomzeggers de heer en Mevrouw van Hasselt (broer en zus). Ze waren trots op het vernoemen van hun oom. Simon was naast leraar ook dichter. Eens boekwerk wat hij heeft geschreven werd overhandigd aan wethouder Boersma.

Interview:

Voorzitter Paul Thijssen van de Historische Vereniging Bie t Schild vertelt.
Wethouder Boersma van Midden-Groningen.
Op de rug bekeken, de nazaten van Simon van Hasselt.
Onthulling van het bord.

 

 

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter