Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Wagenborgen: Geschonken Joods geschenk gestolen

Bij een bezoek op zaterdag 9 februari aan het Joods-monument op het voormalig terrein van Groot-Bronswijk heeft de schenker van de menora – zeven armige kandelaar – de heer Eli de Leeuwe, beter bekend als “de Joodse-meneer, met groot verdriet moeten constateren dat zijn geschonken geschenk is verdwenen. Hij was naar het monument gekomen om de “kandelaar” mee te nemen voor een schoonmaakbeurt.

Zeer ontdaan kwam de heer Leeuwe dit voor hem verschrikkelijk voorval melden.

“Respectloos, wie doet dit. Men begrijpt niet dat een Joods gedenkteken gezien wordt vanuit onze traditie als een “graf”, de vermoorde Joden in de Tweede Wereldoorlog hebben geen graf. Dit is voor mij en mijn vrouw de plek om alle omgekomen Joden,waaronder mijn eigen familie te gedenken. En alles wat aan de voet van zo’n monument – “graf” – wordt geplaatst of wordt neergelegd, daar blijf je van af. Respectloos, een schande”, aldus de Leeuwe.

Hij hoopt op een “wonder”. Een wonder dat de verdwenen “menora” terugkomt op de plek waar hij thuis hoort.

Meneer de Leeuwe overweegt aangifte te doen bij de politie wanneer dit niet op korte termijn gebeurt.

De Commissie Herdenking heeft helaas ook moeten constateren dat het “park” wordt gebruikt als “hondentoilet”. Daarom deze gemeende oproep: “Dat de hondenbezitters eens goed gaan nadenken waar ze mee bezig zijn en dat ze beseffen dat hun honden een “begraafplaats” bevuilen”

De Commissie is bijzonder getroffen wat het verdwijnen van de Menora met de fam. de Leeuwe heeft gedaan en steunen hen vanzelfsprekend. En verder teleurgesteld helaas in het gedrag van dorpsgenoten die de omgeving van het monument gebruiken om hun dierbare viervoeter uit te laten. (bijdrage: Mark Heikens).

Deel naar jouw media!