Asielzoekers prikken zwerfafval

Voor de asielzoekers die verblijven in de noodopvang in de Eurohal te Zuidbroek, is het lang wachten op het vervolg van de asielprocedure. Daarom is een groep asielzoekers maandag 20 februari begonnen met het opruimen van zwerfafval in en rondom het dorp Zuidbroek. Ook Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen heeft de gehele middag meegeholpen met het verzamelen van het afval.

‘Er was een mevrouw die aangaf totaal geen moeite te hebben met het feit dat er asielzoekers in Zuidbroek zijn, zij constateerde alleen wel dat er meer zwerfafval te vinden was. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat er 500 mensen dagelijks door het dorp heenlopen, dan valt er wel eens wat op straat. Hieruit is het idee ontstaan om asielzoekers te vragen of zij met prikkers aan de slag willen gaan om het zwerfafval op te ruimen’, verteld de burgemeester. Vanuit de gemeente zijn alle attributen beschikbaar gesteld.

De asielzoekers waren vanaf het eerste momenten hartstikke enthousiast. Volgens meneer Hoogendoorn is het echt een aanwinst voor de leefomgeving: ‘Voor hen is het heel goed dat ze op deze manier het gevoel hebben dat ze nuttig bezig zijn en voor Zuidbroek is het hartstikke mooi dat het dorp op deze manier schoongemaakt wordt’. Robert Grit, afvalcoach van de gemeente Midden-Groningen, geeft aan dat de bewoners van de Eurohal graag iets willen betekenen voor de maatschappij. ‘Je moet je voorstellen, ze zitten daar de hele dag binnen te wachten en vervelen zich. Ik heb enkele verhalen gehoord van Syriërs die familieleden hebben zitten in het gebied van de aardbevingen, die mensen zitten nu in nog meer spanning dan dat ze al zaten, dat is wel ingrijpend’. Er zitten een paar jongens bij die heel goed Engels kunnen spreken, zij vertalen alles naar de bewoners die de Engelse taal wat minder goed beheersen.

Dat het voor zowel het dorp, als de asielzoekers zelf, een mooi initiatief is, bestaat geen twijfel over. Ze zijn in de eerste instantie in de directe omgeving van de Aldi en Eurohal aan de slag gegaan, maar wouden ook nog heel graag het dorp Zuidbroek zelf meenemen. Als het aan Robert Grit ligt, is de activiteit dan ook zeker voor herhaling vatbaar. De bewoners zullen nu zelf groepjes gaan maken en één of twee keer in de week het dorp ingaan om het zwerfafval te verzamelen.

Deel naar jouw media!