Belevingsfestival over de rijke Vrijstaat Slochteren

Zaterdag werd in de oude aardappelloods in Woudbloem het ‘Midzomer Slochter Vrijstaat Festival’ georganiseerd. Dit festival stond in het teken van de vrije Staat Slochteren en hun eigen invulling, hoe inwoners zouden leven van de winst van de gaswinning in de jaren 60.  Bezoekers  konden meemaken hoe het zou zijn geweest als Slochteren een vrijstaat zou zijn geworden.  De dag trok veel bezoekers. Zij genoten via diverse activiteiten die werden georganiseerd door de stichting Hoop voor Hoog Hammen. Doormiddel van een bustoer, kwam je terecht bij wandelingen en lezingen die gingen over deze rijke, fictieve Staat.

Het idee van het festival werd bedacht op basis van het boek van auteur Auke Hulst, over een afhankelijke staat, de ‘Slochter Vrijstaat’, met in de hoofdrol reisjournalist Jutta Koolhof. Jutta die de reis maakte door een vrijgevochten gebied in Nederland, genaamd ‘Slochter Vrijstaat’, zag dat het gebied zich in de jaren 60 op hun eigen manier groots had ontwikkeld, omdat men na de ontdekking van het gas, het heft in eigen hand had genomen. Het zou een rijke winstgevende Staat zijn geworden.

Om twaalf uur in de middag werd het festival officieel geopend door de ‘president van de Vrijstaat’, Adriaan Hoogendoorn, waarna natuurfotograaf en zanger Wilco van der Laan, een lied in het Gronings dialect zong over de tijd van de gaswinning in Groningen. Vervolgens was het woord aan Leanne Nobel, organisator van het festival, en konden na het zingen van het ‘volkslied van de Slochter Vrijstaat’ de activiteiten beginnen voor de bezoekers.

Burgemeester van Midden-Groningen, Adriaan Hoogendoorn die de rol van President op zich nam was onder de indruk van het evenement. Het leven bruist aan alle kanten in de Slochter Vrijstaat, aldus Adriaan Hoogendoorn.

In de markante omgeving van de oude aardappelloods was de Slochter Vrijstaat expositie van Noorderlicht te bewonderen. Verder was er de keuze tussen een tour in een oude FRAM-bus, of een wandeling naar de Herberg de Stille Knip met natuurgids van der Laan. Later op de dag had men nog de mogelijkheid om de lezing van ‘Vrijstaatminister van Economische Zaken’ Ineke Noordhoff bij te wonen.

Voor het avondprogramma werd natuurgids Nathan Brinkman uitgenodigd om in het donker te vertellen over de midzomer sterrenhemel in de ‘Slochter Vrijstaat’. Eén van de hoogte punten van de dag was het grote Jutta Koolhof interview met Auke Hulst. Verder kon men de gehele avond genieten van live muziek van Erwin de Vries en de band ‘Never been to Berlin’. Het festival duurde tot elf uur in de avond.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl