Dodenherdenking regio Midden-Groningen

Op 4 mei is het om 20.00 uur twee minuten stil in Nederland en zo dus ook in de gemeente Midden-Groningen. Heel Nederland herdenkt alle inwoners en soldaten die zijn omgekomen en vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij alle oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Regio TV is langs geweest op een aantal locaties in de gemeente, bij de monumenten in Harkstede, Meeden en Siddeburen. We spraken met woordvoerders van de 4 en 5 mei comités:

Harkstede

Janny Bolhuis vertelt over de activiteiten die gaan plaatsvinden. Om 19.45 uur start de herdenking met het luiden van de klok met de rouwslag, bij de Monumentale Kerk in Harkstede. Na het spreken van twee jongeren en het leggen van een krans, zwijgt om 19.58 uur de klok en brengt de trompettist het ‘Taptoe Signaal’ ten gehore, waarnaar er een twee minuten stilte volgt. Na afloop zullen verschillende leerlingen hun gedicht voordragen, houdt burgemeester Adriaan Hoogendoorn de herdenkingsrede en zullen er twee coupletten van het Nederlands volkslied gezongen worden.

Meeden

Onze verslaggever sprak ook met Ingrid Mellema, bij het Monument aan de Kerkstraat in Meeden . Vanaf 19.10 uur is de inloop voor bezoekers met muziek bij MFA De Rode Beuk, waarnaar het welkomstwoord gesproken zal worden door comitélid Peter de Haan. Gevolgd door een programma met medewerking van leerlingen van de Dorpsschool en diverse inwoners van Meeden. Om 19.50 uur vertrekken alle bezoekers, in stilte, naar het bezinningsmonument, waar de twee minuten stilte gehouden zal worden. Er zullen vervolgens verschillende kransen gelegd worden, door onder andere wethouder Markus Ploeger namens de gemeente en leerlingen van de Dorpsschool. Na afloop is er de gelegenheid om koffie of thee te drinken in de MFA De Rode Beuk.

Jan Onne Bosman, voorzitter van de Stichting 4 & 5 mei Siddeburen, vertelt over wat men kan verwachten van de dodenherdenking bij het Monument aan de Viskenijstraat in Siddeburen. Na een welkomstwoord en koorzang, zal Marian Kramers een ‘herdenkingstoespraak’ houden over de oorlogservaringen van haar familie. Marian is na de oorlog geboren als dochter van een Joodse moeder en niet Joodse vader. De titel van haar verhaal is: ‘Als de vrede is getekend, is de oorlog niet voorbij’. Óók twee leerlingen van CBS de Zonnewijzer & OBS de Springplank zullen twee gedichten voordragen. Vervolgens zullen zestien kinderen van beide basisscholen de bloemen naar buiten dragen en onder klokgelui verlaten de aanwezigen de kerk.

Voor meer informatie over de herdenkingsplaatsen en de interviews, kunt u de onderstaande video bekijken op ons YouTube-kanaal.

Deel naar jouw media!