Het klimaat veranderd, met zomers die steeds warmer en droger zijn, winters die niet meer zo streng zijn, maar wel veel meer regenperiodes met zich meebrengt. Dit heeft invloed op het kwaliteit van het water en de landbouw. Waterschap Hunze en Aa’s wil bijdragen aan pilots over kringlooplandbouw, binnen de gebieden waar relatief veel landbouwbedrijven zijn. Kringkooplandbouw is een duurzame manier van boeren, waarbij het resterende deel van bijvoorbeeld een plant, dat men na de oogst overhoudt, hergebruikt.
Collectief Midden Groningen speelt hier op in met het project ‘Klimaatbestendige landbouw én natuur in het Duurswold‘. Binnen het project wordt er gewerkt aan Kringlooplandbouw, de bodem als basis, en klimaatbestendige landbouw. Het doel is om structureel te werken aan de verbetering van bodem- en waterkwaliteit. In gebied Duurswold zullen twee studiegroepen opgericht worden met 5 á 10 agrariërs, die diverse maatregelen uitvoeren ten behoeve hiervan en dit wordt bijgehouden.
“Het staat nog allemaal in de kinderschoenen zegt projectleider Jop Gerrits, ze hebben inmiddels 2 agrariërs benaderd en samen een tool ingevuld om de score in bij te houden.” In Brabant blijkt het al heel succesvol.”.
Een belangrijk aspect van het project is de verspreiding van de verworven kennis. Dit wordt gerealiseerd door middel van diverse bijeenkomsten en lezingen van deskundigen op het gebied van bodem en water.