Op 1 februari ontving de raad een analyse op de Wet beëindiging gaswinning Groningerveld (Wet Beëindiging). De analyse is opgesteld door de Kopgroep voor het Voorbereidend Overleg Groningen (VOG), waarin de portefeuillehouders gaswinning van de gemeenten en provincie zitting hebben. De Wet Beëindiging beoogt de definitieve sluiting van het Groninger gasveld per 1 oktober 2024.
Tot 1 oktober 2024 – Noodsituaties toegestaan
Eerder dit jaar werd er verontwaardigd gereageerd op de activering van twee gasvelden op waakvlam-niveau toen de temperatuur enkele graden onder nul daalde (lees
ook: https://www.middengroningennieuws.nl/groningenveld-gaswinning-hervat-door-kou). Echter, tot 1 oktober 2024 is nog steeds de Wet na nul (2021) van kracht. Volgens deze wet mag het Groninger gasveld nog beperkt ingezet worden in noodsituaties. De wet volgde op de Wet minimalisering uit 2018, toen het Groninger gasveld enkel nog als aanvulling op andere gasbronnen mocht dienen. Vanaf 1 oktober 2024 geldt dus de Wet Beëindiging, waarbij de gaskraan definitief dichtgaat. Zo is de gaswinning dus in zes jaar tijd stapsgewijs beëindigd.
Wat gebeurt er na 1 oktober 2024?
De NAM behoudt een zorgplicht, monitor- en analyseplicht.. Normaal schrijft de Mijnbouwwet voor dat er tot dertig jaar na mijnbouwactiviteit gemonitord moet worden. In dit geval is er geen einddatum voor de monitorplicht vastgelegd. De NAM blijft aansprakelijk voor schade die ontstaat door aardbevingen en blijft verplicht om de kosten voor schadeherstel en versterking te betalen.
Binnen een jaar nadat de mijnbouwwerken buiten werking zijn gesteld moet de NAM een verwijderingsplan bij de minister hebben ingediend. Na bestuurlijke instemming met het plan kan de feitelijke ontmanteling beginnen.