Foxholse neven eren Groningse scheepsbouw

In de aanloop naar Delfsail 2024, brengen de neven Harrie en Wicher Patje uit Foxhol een eerbetoon aan het rijke scheepsbouwverleden van Groningen met een unieke maritieme expositie. Deze expo, getiteld ‘Van Turfschip tot Coaster’, opent op 7 juni en belicht de kunst van het bouwen van modelschepen op een schaal van 1 op 100.

Met vakmanschap reconstrueren de neven schepen die ooit het Winschoterdiep bevoeren. Door zorgvuldige studie van originele tekeningen uit het Scheepvaartmuseum in Groningen, worden deze miniaturen met uiterste precisie gebouwd, een proces dat vaak een jaar in beslag neemt.

De expositie, gehouden in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Hoogezand, toont de schaalmodellen van de neven Patje naast een selectie van historisch gereedschap en een fototentoonstelling, verzorgd door de Historische Werf Wolthuis in Sappemeer. Een hoogtepunt van de tentoonstelling is de onthulling van een schaalmodel van de sleepboot “Holland”, gebouwd bij scheepswerf Ferus Smit aan het Winschoterdiep, door Wicher Patje.

‘’De expositie belooft een nostalgische reis te worden door de maritieme geschiedenis van Midden-Groningen, en een eerbetoon aan de trots en het vakmanschap van degenen die aan de oevers van het Winschoterdiep hebben gewerkt.’’ aldus Patje. Met de opening van deze tentoonstelling, brengen Harrie en Wicher Patje het erfgoed van de scheepsbouw weer tot leven, dichtbij huis.

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl