Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Hoogezand: Kindergemeenteraad herdenkt

De kindergemeenteraad, raad van de toekomst van Midden-Groningen heeft samen met vier leden van de reguliere raad woensdag de doden herdacht die gevallen zijn tijdens de tweede wereldoorlog. Men ging met een bus van het bus museum uit Hoogezand langs een aantal historisch belangrijke locaties in de gemeente. Een belangrijk thema was het treinspoor wat door, onder andere Hoogezand, Sappemeer en Zuidbroek heen loopt. Daar reden elke dinsdag in opdracht van de Duitse bezetter treinen door, in de tweede wereldoorlog. Deze treinen vervoerden voedsel, wapens en ook mensen, Joden. in Zuidbroek stond men stil bij het treinstation, het monument en luisterde men naar de verhalen van Wim Rozema (Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer en Omstreken).

Daarnaast ging men naar een herstelde schuilkelder onder een bouwmaterialen bedrijf in Muntendam. Daar heeft een echtpaar in de oorlogstijd twee en half jaar ondergedoken gezeten. De leden van de raad van de toekomst waren onder de indruk van de kleine ruimte waar het echtpaar verbleef.

Rond de klok van zes uur woonde de raad van de toekomst de herdenking bij, waar onder andere Burgemeester Hoogendoorn sprak. Kinderburgemeester Lieke Kruier las een stuk voor uit het boek ‘Martha’ van Kees Visser. Vervolgens werd er een krans gelegd door de kinderburgemeester en een raadslid van de toekomst.

Bijzonder project dr. Alletta Jacobs college Hoogezand

Een manier om jongeren te betrekken bij de lokale oorlogsgeschiedenis is het onderwijsproject ‘Adopteer een monument’ voor primair en voortgezet onderwijs. Zo is het Joods Monument bij station Hoogezand-Sappemeer geadopteerd door het dr. Aletta Jacobs College. Hun leerlingen speelden een rol tijdens de ceremonie 4 van mei. Bij de jaarlijkse dodenherdenking legden ze een krans en lazen een gedicht voor. Dit jaar was het de eer aan vier mavo-leerlingen: Emma, Zoë en Sam lazen een gedicht voor. Sam legde samen met Leon een krans bij het monument.

Onderstaand link naar tv programma van Regio TV

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter