Is zeilen populair?

Zeilvereniging Steendam wil naast de cursussen voor gevorderden en vergevorderden, ook een introductie zeilcursus beginnen op het Schildmeer, voor volwassenen. Volgende week zondag is de uiterste aanmelddatum en tot nu toe zijn er nog niet veel aanmeldingen binnengekomen. Is er wel animo voor in Midden-Groningen?

Sven Buikema van de zeilvereniging in Steendam, die les geeft in zowel jeugd als volwassen zeilen voor gevorderden, denkt dat er zeker animo voor is. Hij hoort van mensen die naar zijn lessen kijken, dat ze geïnteresseerd zijn om ooit met zeilen te beginnen. Waarom blijkt voor iedereen verschillend, de één lijkt het leuk voor zijn plezier, de andere wil uiteindelijk doormiddel van bijvoorbeeld zeilwedstrijden een uitdaging aan gaan.

Sven ervaart zelf, dat zeilen ook gezond is, het een gevoel van in een andere wereld komen als je het water op gaat, even geen stress.  Zijn ouders waarvan hij de liefde voor het zeilen heeft meegekregen, hebben ook een zeilboot. Zij zeilen geregeld enkele avonden per week een uur voor ontspanning, de rust en gevoel van vrijheid.

Elk jaar organiseert de zeilvereniging cursussen voor beginners, meestal 12 lessen, zodat je daarna ook meteen mee kunt doen aan bijvoorbeeld wedstrijden. Maar dit jaar is gekozen voor een introductiecursus om speciaal de beginselen onder de knie te krijgen in een korte cursus, waarna je kunt doorstromen naar de gevorderde groep.

Vroeger was zeilen een elitaire sport, maar dat is inmiddels niet meer zo, zegt Sven, het is betaalbaar en voor iedereen. De introductiecursus doe je met drie man. Samen met een andere cursist en een instructeur ga je het water op. In 5 lessen leer je o.a. hoe je de boot kunt optuigen, de zeil kunt bedienen en leert wat termen, zoals een zeil verstellen en overstag betekenen. Verder leer je meer over de zeilkoersen en zeilstanden.

De start van de cursus is 28 mei op de dinsdagavond van 18.30 tot 21.00 uur en locatie is aan Roegeweg 3 in Steendam.  Er zijn naast een zwemdiploma geen vereisten waar je aan moet voldoen. Meer info kun je opvragen via training@zeilverenigingschildmeer.nl

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl