Kijkje in markante tuin in Midden-Groningen

Afgelopen zaterdag en zondag werden bijzondere tuinen in Midden-Groningen opengesteld voor bezoekers. Tuin- en natuurliefhebbers hadden een leerzaam weekend. Ook de bijzondere tuin van Jan F. Nauta en Sible de Blaauw, onder de naam Nauta de Blaauw , in het gebied Duurswold in Slochteren, kon men bekijken. De tuin staat bekend om zijn markante structuur en een diversiteit van bloemen en planten; de tuin kent een mooie geschiedenis.

‘Het begon met kleine huisjes in het gebied, zonder tuin of bomen eromheen en waarbij boeren op die wijze direct het land op konden om te gaan werken’, vertelde Jan F. Nauta. De tuin, die ooit in het natuurgebied begon als een kale vlakte met enkele kleine huisjes in het midden, groeide met de jaren. Er werden huizen overgenomen en door de bewoners werden er in eerste instantie bomen omheen geplaatst, om zodoende het huis eigen te maken en privacy te creëren.

Ook op het perceel van Jan F. Nauta en Sible de Blaauw stond zo’n klein huisje geplaatst. Maar deze werd gesloopt en op dezelfde plek werd hun huidige woning gebouwd. De tuin groeide uiteindelijk mee met de woning en werd hierdoor steeds kleurrijker. ‘Door hard te werken en het iedere keer goed bijhouden, blijft de tuin zijn mooie structuur houden die hij nu heeft’, aldus Jan F. Nauta.

De reden van het onderhouden van deze tuin is puur een hobby van hun. Zij genieten ervan om bloemen en planten goed te verzorgen. “We hebben veel diversiteit aan bloemen en planten staan, verder hebben we enkele kruidenplanten staan in onze tuin. Door de open vlakte van onze tuin zie je ook zo nu en dan wel eens een dier voorbij lopen, zoals een ree of een haas’. Of er ook dieren vanaf het land op de tuin afkomen kon Jan niet met zekerheid zeggen, maar insecten komen wel op de bloemen af. Dit is ook goed voor de biodiversiteit.”

Wat Jan het prachtigste vindt aan hun tuin, zijn de toch wel de witte narcissen die staan langs het pad richting het huis. ‘Als de zon er op schijnt, komen ze prachtig in bloei en kun je, als je er op let, vanaf de doorgaande weg van Slochteren de witte narcissen mooi zien staan.’

Door het regenachtige weer viel de opkomst wat tegen. ‘Maar we zijn blij met elke bezoeker die langs komt in onze tuin’, verteld Jan F. Nauta.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl