Onthulling Stolpersteine Hoogezand

Op 15 maart was de onthulling van de Stolpersteine aan de Knijpslaan in Hoogezand. Dit ter nagedachtenis aan 21 van de weggevoerde en vermoorde inwoners van Hoogezand. De bijeenkomst startte in de Damkerk en ging onder leiding van Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen. De onthulling werd gedaan door leerlingen van groep 7 en 8 samen met Burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

Stolpersteine (struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn, 1947). De gedenkstenen zijn bedoeld om slachtoffers van het nazisme in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Een struikelsteen is een steen van ongeveer tien bij tien centimeter. Hij is bedekt met een met de hand gemaakt messing plaatje waarin naam, geboorte- en overlijdensgegevens zijn gestanst. Je vindt de stenen vaak in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer. Soms vind je ze ook voor scholen, universiteiten, synagogen of plaatsen waar mensen hebben gewerkt. Op deze manier heeft ieder slachtoffer zijn of haar eigen monument.

”Wij vinden het belangrijk dat mensen niet vergeten wat er in het verleden is gebeurd. Wij hebben er daarom ook bewust voor gekozen om deze onthullingen samen te doen met leerlingen van verschillende basisscholen uit onze gemeente. Ook omdat de leerlingen het boek ”Anne Frank in het kort” op school kunnen lezen. Daarnaast geven wij ook gastlessen op de basisscholen.” vertelt Koos van der Span van Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen.

https://www.youtube.com/watch?v=HUOT3SOiuAg

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl