Raden en Staten – Samenwerking Nij Begun

Tijdens de raadsvergadering op 7 maart stemde de raad in met de gemeenschappelijke regeling tussen de raden en staten in kader van het programma Nij Begun. Het betreft een lichte samenwerking tussen de tien Groningse gemeenten, drie noord-Drentse gemeenten en de Provincies, die erop gericht is om kennis en ervaring uit te wisselen, onderlinge samenwerking te bevorderen en de regionale belangen te communiceren naar Den Haag. De samenwerking krijgt vorm in een Regioberaad. Er worden geen bevoegdheden overgedragen. Besluitvorming blijft behouden aan de raden en staten.

Drie weken geleden werden de raad en het college bijgepraat over alle ins and outs van het programma Nij Begun (lees ook:https://www.middengroningennieuws.nl/raad-maakt-zich-klaar-voor-nij-begun/). Het programma is breder dan enkel de herstel- en versterkingsmaatregelen. Het voornemen is om de brede welvaart stimuleren en hiermee ook de ereschuld aan Groningen in te lossen. De komende dertig jaar zal er flink geïnvesteerd worden in o.a. infrastructuur, energietechnologie, landbouwinnovatie, onderwijs en arbeidsparticipatie.

Waarom een Regioberaad?

De raden en staten geven allereerst aan behoefte te hebben aan informatie en ondersteuning met betrekking tot de besluitvormingsprocessen en hun bevoegdheden in dit proces. Het hele programma is een complex traject met veel partijen en veel belangen. Middels het regioberaad kunnen de partijen kennis en ervaring delen. ‘Ook zijn de betrokken raden niet allemaal evengoed geïnformeerd. Wij hebben de laatste tijd geprobeerd om iedereen op gelijke vlieghoogte te brengen’, aldus Esmaralda Smith (D66), die onderdeel is van de tweekoppige delegatie uit Midden-Groningen in het Regioberaad.

Daarnaast geven meerdere raadsleden aan dat het nog altijd te vaak Den Haag is die de keuzes maakt en de agenda’s vormgeeft. Zo is er bijvoorbeeld vanuit deze gelden geïnvesteerd in de productie van waterstof in de Eemshaven. Hoewel dat op zichzelf prachtig kan zijn, levert dit niet meteen werkgelegenheid op in deze regio’, aldus Thea van der Veen van de PvdA. Jan Velthuis van GBMG benoemt ook het risico op overmatige uitbesteding aan externe bureaus bij de uitvoering van onderzoek en projecten. ‘Dergelijke trajecten worden al heel snel een verdienmodel voor allerlei partijen. Wij vinden dat wat je zelf kan doen, je zelf moet doen’, aldus Velthuis. Door samen te werken, belangen op elkaar af te stemmen en een gezamenlijke communicatie te voeren naar Den Haag zal de regio zijn belangen beter kunnen beschermen en een democratische invulling aan het programma kunnen geven. ‘Dit geld moet de inwoners ten goede komen, voor wie het bedoeld is.’ Dat was boodschap die meermaals klonk in de raadzaal.

Tegelijkertijd geven Esmaralda Smith (D66) en Niels Joostens (CU) ook aan dat dit een geweldige kans is voor Groningen en Noord-Drenthe om te investeren in de toekomst van deze regio en de volgende generaties. Op dit moment wordt er invulling gegeven aan de Sociale Agenda en Economische Agenda. Deze agenda’s voorzien allebei 100 miljoen euro aan jaarlijkse investeringen voor de komende dertig jaar. ‘Nu worden de keuzes gemaakt. Nu moeten wij invloed uitoefenen op het proces, zodat er een goed fundament ontstaat voor de komende jaren’, aldus E. Smith.

Delegatie

Deelnemende raden en staten leveren elk twee a drie raads- of statenleden aan als vertegenwoordiging binnen het Regioberaad. In Midden-Groningen zijn Esmaralda Smith (D66) en Erianne van der Burg (CDA) aangesteld als delegatie. Niels Joostens (CU) is benoemd als voorzitter van het Regioberaad.

Het Regioberaad laat zich informeren door externe partijen, brengt advies uit naar de raden en staten en voert communicatie naar Den Haag. De besluitvorming blijft behouden aan de raden en staten. De regeling duurt voorlopig tot 1 maart 2026.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl