Robotdieren bieden gezelschap bij DIG050

Stichting DIG050 is een dagbestedingsproject aan de Hoofdstraat in Hoogezand. Iedereen kan van maandag tot en met donderdag deelnemen aan activiteiten op de multifunctionele plek. Er kunnen computercursussen worden gevolgd, maar mensen kunnen er ook koken, koffiedrinken, creatief bezig zijn of spelletjes spelen op de zogenaamde ‘beleeftelevisie-tafel’. De stichting beschikt tevens over de populaire robotdieren, die gezelschap bieden aan eenzame mensen.

De stichting heeft verschillende robotdieren in haar bezit, die proberen het gevoel van eenzaamheid bij de mensen weg te nemen. Volgens Hans Huiting, voorzitter van de stichting, zijn de robot poezen en katten bijna niet te onderscheiden van echte dieren. De stichting is in het bezit van poes Lotje en hond Sjakie. Het voordeel is wel dat je ze niet hoeft uit te laten, eten geven of te verzorgen, de bezoekers kunnen dus echt zorgeloos genieten van de huisdieren. ‘Er zitten sensoren in die reageren op wat er gebeurt, als je een poosje niks doet dan is Lotje stil, maar als ze dan weer wat aandacht wil, hoor je gemiauw. Als je lang genoeg aait, gaat ze op haar rug liggen en likt ze haar pootje’, legt Hans Huiting uit.

Onlangs heeft de stichting een gift gekregen, waar ze graag weer nieuwe poezen en honden van willen aanschaffen, dit zal dan worden aangeboden als bruikleen voor mensen die het kunnen gebruiken. ‘In de eerste instantie denk je direct aan een zorgcentrum, maar we willen ook erg graag dat mensen die thuiswonend zijn de dieren gaan gebruiken’, aldus Hans. De robotdieren zorgen er echt voor dat mensen wat gezelschap hebben.

Op de website www.seniorenhulpjes.nl kunt u meer te weten komen over de robotdieren en een afspraak maken voor een gesprek. Stichting DIG050 is van maandag tot en met donderdag open, van 10.00-16.00 uur. De leeftijden van de bezoekers verschillen tussen de 12 en 98 jaar oud.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl