Uitbreiding hoogspanningsstation Meeden

TenneT en Enexis zullen de komende jaren het hoogspanningsstation aan de Beneden Veensloot in Meeden uitbreiden en moderniseren. Dit station, dat al 70 jaar bestaat, speelt een cruciale rol in de regionale stroomvoorziening, alsmede in de verbinding met de rest van Nederland en Duitsland.

De noodzaak voor deze uitbreiding en modernisering is het gevolg van de toenemende energieopwekking en -consumptie in de regio. TenneT heeft een gedetailleerd plan opgesteld voor de uitbreiding en modernisering van het station Meeden, dat loopt tot 2030. Begin februari is een belangrijk onderdeel voor de uitbreiding van het hoogspanningsstation Meeden veilig verplaatst. Het betrof een koppeltransformator met een vermogen van 110/220 kV en een indrukwekkend gewicht van 250 ton.

Het hoogspanningsstation in Meeden omvat drie verschillende spanningsniveaus. In de komende jaren zal er op al deze niveaus gewerkt worden aan de uitbreiding en aanpassing van zowel bestaande als nieuwe elementen op het station. Om ruimte te maken voor de uitbreiding zullen er op een terrein van vijftienhonderd vierkante meter bomen worden gekapt. Dit bos zal worden vervangen door een terrein met rails, vermogensschakelaars en scheidingsschakelaars, die de mogelijkheid bieden om hoogspanningslijnen en componenten op het station aan en uit te schakelen.

De werkzaamheden zullen naar verwachting duren tot 2030.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl