Onlangs moest de locatie van de pubquiz van Henk de Haan, normaal gehouden in MFC Velemansdroom in Tjuchem, worden verplaatst naar hun dependance de Plaaisterploats vanwege een wespenplaag. (Toch wel een succesvolle avond overigens, daar de kleinere ruimte de gezelligheid deed verhogen). We vroegen Klaas Medema, beheerder van MFC Velemansdroom Tjuchem, naar de oorzaak van de plaag.
“Hoewel normaal het wespenseizoen loopt van mei t/m september wordt momenteel vanaf begin oktober het dorpshuis geplaagd door (heel) veel wespen binnen het gebouw. Dit geeft nogal wat overlast aan de gebruikers van het MFC. Ook de sporters ondervinden veel hinder van de plaag. Preventief wordt ’s morgens gecontroleerd en ’s middag de deuren geopend en de zaal geruimd van wespen. Vervolgens wordt aan de hand van soort activiteit bepaald hoe groot de risico’s zijn en of er gesport kan worden. Zo zijn bijv. de risico’s voor yoga natuurlijk groter dan bij tafeltennis.”
Wat is de oorzaak van de verlate wespenplaag? Een nest wordt in het voorjaar opgestart door een bevruchte overwinterende koningin. Deze legt ca 12 eitjes, waaruit de larven ontstaan die ze verzorgt en waaruit de eerste werksters ontstaan. Vervolgens nemen deze werksters de verzorging van nieuwe larven over en beperkt de koningin zich tot het leggen van nieuwe eitjes. Een nest kan ongestoord wel uitgroeien tot 3000 wespen. Dit proces loopt ca tot half augustus, waarna de werksters rust krijgen, het aantal vermindert en ze vervelend worden op het terras. Daar er in september weinig voedsel is (eiwitten) sterven de wespen langzaam uit. Als het in september begin oktober koud is zal het proces versnellen.
“Echter het probleem is dat in de Velemansdroom het nest zich in de spouw van een wand bevindt. Normaal gingen de wespen naar buiten en terug, maar bij deze latere kou hebben ze de warme kant van hun spouw gevonden en komen ze naar binnen. Daar ze geen hinder van de kou buiten hebben blijven ze derhalve langer in leven. Ondanks dat er geen werksters meer zijn komen de eitjes en larven nog steeds in ontwikkeling. Bij het volgroeid zijn komen ze van de honger naar buiten en zullen ze binnen enkele uren of dagen wegens zwakte versuft raken of sterven. Maar deze periode is juist hinderlijk.” Het chemisch ruimen van het nest is alleen mogelijk als je het nest kunt vinden. Juist dit is het probleem, daar de wespen ergens uitkomen (niet te traceren waar), maar niet terug gaan naar het nest is het nest onvindbaar en niet uit te roeien. Het advies van een door hen geraadpleegde gerenommeerde wespendeskundige is dan ook het laten uitsterven van het nest. Hierbij zorgvuldig bepalen of de geplande activiteiten door kunnen gaan, afhankelijk van de wespenactiviteit en soort activiteit. Het resultaat is na 4 week plaag langzamerhand zichtbaar, maar nog niet opgelost.
Een voordeel is dat een nest helemaal uitsterft en een nieuwe koningin geen gebruik zal maken van een bestaand nest, maar zelf een nieuwe plek zal bepalen.