Zendingreis naar Kenia doe je op uitnodiging

“We zijn in Kenia op zendingsreis geweest,” vertelt Klaas Boer. “We hebben heel veel mooie mensen ontmoet en heel veel avonturen beleefd. We zijn daar op uitnodiging geweest. Als je op zendingsreis gaat, ga je, wat mij betreft, niet zónder dat je uitgenodigd wordt. Je moet gevraagd worden. Dan weet je dat je welkom bent en dan beleef je dat ook zo. Dan weet je dat je impact kunt hebben.”

In Kenia is meer dan 85 procent van de bevolking Christen. “Er zijn heel veel Christelijke stromingen en wij zitten in een evangelische stroming, binnen de Pinksterbeweging. Die stroming is daar ook heel groot. Zelfs de president is van de Pinksterbeweging. De mensen zijn heel enthousiast. Ze willen meer van Gods geest ervaren. We zijn naar een kerk geweest, op uitnodiging van een Bishop. Die heeft in de afgelopen vier jaar al vier nieuwe kerken gesticht in de regio.”

Klaas geniet van de geloofsbeleving. “Het is dansen, springen, heel veel blijdschap. The Gospel is ook het goede nieuws brengen en daar past een houding van blijdschap en vreugde bij. Wat dat betreft kunnen wij heel wat van hun leren. De theologische diepgang daar is van een lager niveau dan bij ons. Daar kunnen wij veel voor hen betekenen. We hebben heel veel wonderen mogen zien.”

Nelly schetst de ontvangst op het vliegveld in Nairobi. “Wij kwamen midden in de nacht aan. Er stond een delegatie van dertien mensen met een grote foto van ons. We werden daar welkom geheten, echt hartverwarmend. We kregen allebei zo’n heel mooi Masai-kleed omgehangen, want we zijn dus naar de Masai in Kenia geweest. Kenia heeft 42 stammen, met 42 talen. De Masai is de bekendste stam. Ik kreeg een heel bijzonder sieraad en Klaas kreeg een staf, die eigenlijk alleen maar de leiders van de stammen krijgen. Je voelt je welkom. Dat heeft mij heel erg geraakt. Wij waren de eerste blanke mensen die werden uitgenodigd in die kerk. De gastvrijheid is echt fenomenaal.”

Klaas: “Hoe zij met gasten omgaan, daar word ik wel stil van. Het stijgt uit boven ‘welkom zijn’. Daar kan ik heel veel van leren.”

De naam God’s Farmers verwijst naar de achternaam Boer, en past goed bij de Bijbelse beeldspraak van zaaien, verzorgen en oogsten. Nelly: “Het gaat er om dat je mensen kunt bemoedigen. We zijn er naartoe gegaan om mensen te bemoedigen en we zijn zelf weer bemoedigd. Daardoor kom je op een hoger plan.”

Stilzitten is er niet bij voor Klaas en Nelly. “Ons volgende project is een reis naar Bulgarije. Dan gaan we weer naar de Roma-bevolking. We zijn al gestart met de inzameling van goederen, die dit najaar daarnaartoe worden gebracht. Vorig jaar sprak God tot mij. Hij zei: ‘Het is wel mooi dat je dingen zegt, maar het is werken en doen.’ God verricht de wonderen, wij zijn alleen maar de boodschappers. ‘Vergeet mij maar, maar vergeet nooit dat God je heeft aangeraakt’. Dat is het belangrijkste deel van onze boodschap.”

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl