Een aantal weken geleden heeft Boer & Burgerpartij vragen gesteld aan het college omtrent vernielingen op de stations in Hoogezand, Sappemeer en Zuidbroek. Volgens fractievoorzitter Hoving gaat het om vernielen van fietsen, scooters.
Burgemeester Hoogedoorn zegt dat het de verantwoordelijkheid is van meerdere partners, het betreffen NS vastgoed, Ariva en de politie. De veiligheid op en rondom het spoor is een gedeelde verantwoordelijkheid van meerdere partijen. Zo is NS Vastgoed verantwoordelijk voor de sociale veiligheid op de stations. Arriva is de vervoerder en gaat specifiek over de veiligheid in de treinen. De gemeente heeft op haar beurt samen met de politie een verantwoordelijkheid over de veiligheid in de openbare ruimte. Daarom heeft het College structureel contact met de omliggende gemeenten, de Provincie, de politie, NS en Arriva over de sociale veiligheid op en rondom de noordelijke stations.
Dit contact is er onder andere tijdens een jaarlijkse gezamenlijke schouw van de stations met bovenstaande partijen in het kader van het project “Sociale veiligheid langs de lijn”. De eerstvolgende schouw staat gepland op donderdag 15 september 2022.
Op de vraag van de partij of er camerabewaking kan komen op de stations zegt Hoogedoorn; Het plaatsen van tijdelijke camera’s op het stationsgebied is een verantwoordelijkheid van de NS. Dit kan zij doen aan de hand van meldingen met betrekking tot veiligheid en vernielingen op de stations. Meldingen kunnen komen van de politie, Arriva of van de gemeente. Op basis van dossiervorming kan de NS beoordelen of er een wettelijke grondslag is en vervolgens besluiten om tijdelijk camera’s op te hangen. De camera’s kunnen op basis van meldingen worden uitgelezen. Net als nu, zal er samen met partners als de politie, BOA’s en Arriva geacteerd moeten worden op meldingen van onveiligheid en vernielingen.
Tijdens de schouw van 15 september 2022 zal de mogelijkheid en de noodzaak tot het plaatsen van (tijdelijke) camera’s worden besproken.