ErfGoud: Verhalencafé over Groninger groente

Hoogezand – In de bibliotheek van Hoogezand is dinsdagavond 27 mei een Verhalencafé over historische Groninger groenterassen. Het Verhalencafé wordt georganiseerd door het Noordelijk Zadennetwerk en Biblionet Groningen en is de officiële aftrap van het project ErfGoud.

Tijdens het Verhalencafé worden jong en oud bij elkaar gebracht om in gesprek te gaan over de teelt en verwerking van oude, Groninger groenterassen. ,,Het gaat over thema’s als bereiden en opkweken”, zegt Sanne Meijer van het Noordelijk Zadennetwerk. Rond verschillende tafels delen deelnemers onder leiding van een gespreksleider hun verhalen over het kweken van typisch Groninger groente, maar ook over het oogsten, koken en preserveren. Dit laatste gaat om het bewaren van voedsel zodat dit later in het jaar ook nog gebruikt kan worden. De verhalen worden uitgeschreven en gedeeld via de website van het Noordelijk Zadennetwerk. Voorafgaand aan het Verhalencafé is er de mogelijkheid om samen te eten.

ErfGoud is een project waarmee het Noordelijk Zadennetwerk historische groenterassen uit Noord-Nederland in de spotlights zet met als doel deze in stand te houden en te integreren in regionale voedselketens. Het Noordelijk Zadennetwerk werkt hierbij samen met natuur- en milieuorganisaties, het onderwijs, boeren, tuinders en inwoners. Een aantal van deze Groninger groenterassen zijn de Oldambtster witte boon, blauwe Groninger snijmoes en Westerwoldse Grove boerenkool. Dit zijn groenterassen die door Groninger boeren of kwekers veredeld zijn óf al meer dan 50 jaar in Groningen gekweekt worden. Veel van die groentesoorten worden niet meer geteeld, maar vervangen voor moderne en hybride rassen. Als onderdeel van Gronings ErfGoud zorgt een professionele tuinder op dit moment voor een grootschalige opkweek van de Vroege Groninger spitskool.

Iedereen kan helpen, want er worden hobbytuinders gezocht die een plekje in hun tuin willen reserveren voor het vermeerderen van Groninger bonen. Daarnaast zoekt ErfGoud inwoners die zaden hebben van Groninger groenterassen of van groente die al meer dan 50 jaar in Groningen gekweekt wordt. Over het algemeen zijn de bonen wel te vinden, geeft Sanne aan. ,,Maar ze moeten blijvend gekweekt worden om het in stand te houden, de zaden uit te delen en te vermeerderen. Mensen die mee willen helpen krijgen informatie waar zaadjes te verkrijgen zijn en hoe ze kunnen meehelpen.” Voor meer informatie www.noordelijkzadennetwerk.nl/gronings-erfgoud/.

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl