In deze aflevering van Politiek in Midden-Groningen spreken we met Gertjan Bruins, raadslid van de BBP in Midden-Groningen, en Harm Nieboer, Statenlid van de BBB in de provincie Groningen. We spreken over de energietransitie, terugblikkend op enkele prominente projecten en vooruitblikkend op wat er nodig is voor de toekomst.
Groningen ‘stopcontact van Nederland’
Groningen, het stopcontact van Nederland, was jaren geleden een gevleugelde uitspraak in de politiek en media. De Eemshaven speelt hierin een belangrijke rol. In 2021 werd de Regionale Energiestrategie opgesteld waarin de klimaatdoelen per regio in beleidsdoelstellingen werden vertaald. Groningen deed een bod om 5,7 Twh op te wekken met wind- en zonne-energie (op een landelijk van 35 Twh) (*dit wordt in de aflevering verkeerd benoemd). Een aanzienlijk deel hiervan kwam op het bord van Midden-Groningen.
Maatschappelijke weerstand
De komst van o.a. windmolenpark Meeden aan de N33 heeft jarenlang tot groot verzet geleid en de politieke discussie omtrent de verlichting en bromtonen leeft nog steeds. Bruins: ‘De reden dat ik nu in de gemeenteraad zit is onder andere vanwege dat windmolenpark in Meeden. Hoe de lokale democratie daar buitenspel is gezet vind ik stuitend’, aldus Gertjan Bruins. ‘We hebben een heel groot energievraagstuk en daar moet iets aan gebeuren, maar er zijn meer oplossingen dan alleen maar Groningen volplempen met windmolens en zonneparken.’
Bredere visie nodig op de energiemix van de toekomst
De heren staan kritisch tegenover deze eenzijdige inzet op wind- en zonneparken. Nieboer: ‘Er is helemaal niet naar gekeken welke vorm van energie je inzet in de gebieden waar je het nodig hebt.’ Het windpark bij Meeden had volgens Nieboer nooit op die locatie moeten komen. ‘ Ook worden bepaalde technieken helemaal uitgesloten en andere dingen worden de hemel ingeprezen.’ Volgens Nieboer spelen er op alle deelgebieden verdienmodellen en aparte belangen en wordt er onvoldoende naar het geheel gekeken. ‘We zijn hard bezig om de economie om zeep te helpen doordat energie steeds duurder wordt.’ Nieboer pleit voor een langzamere uitfasering van fossiel en een bredere visie op wat er mogelijk is.
Kern-energie
De heren willen graag de discussie over kern-energie voeren. Bruins: ‘Ik ben heel benieuwd wat de meerderheid in Groningen zou vinden als we alle windmolens en zonneparken weghalen en enkele kleine nucleaire reactors plaatsen. We weten allemaal heel goed wat de impact is van de windparken en zonneparken. Als je dit kan vervangen door drie kleine locaties waar je de energieopwekking doet dan ben ik heel benieuwd wat men in Groningen daarvan zou vinden.’
Ook circulariteit verdient een belangrijke plek in de transitie. Bruins adviseert als ondernemer ontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten op het gebied van circulair en duurzaam bouwen. Ook is de gemeente op initiatief van de BBP, Gemeentebelangen en D66 begonnen met de ontwikkeling van een energiehub in Midden-Groningen.